
TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Rıhtım Güçlendirmesi ve İskele Revizyonu ÇED Başvurusu yaptı. Dubaiport Limanı’nın yapılması esnasında projeye karşı olduğu gözlenen ve bu nedenle açtığı dava ile DubaiPort Limanı çalışmalarının durmasını sağlayan Tüpraş Rıhtım Güçlendirmesi ve İskele Revizyonu yapmak için ÇED Raporu almak üzere Çevre Bakanlığı’na başvuruda bulundu.
Tüpraş’ın Yarımca Porselen Fabrikası alanına yapılacak olan DubaiPort Limanı yapımına karşı olması sonrasında aynı yere Tüpraş’ın Liman yapmak istediği iddia edilmişti. İddialar liman yapımı için olsa da Tüpraş aynı yere şimdi Rıhtım ve İskele yapımı için yasal zemin hazırlığı yapıyor.
TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi alanında, halihazırda özelleştirme sonrası TÜPRAŞ bünyesine katılmış olan Petkim Yarımca Tesisleri’ne dahil rıhtım ve iskele bulunuyor. Ancak rıhtımın zamana bağlı olarak deformasyona uğradığını, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hasar gördüğünü ve mevcut iskelenin ise hedeflenen kapasitenin çok altında kaldığını ÇED Raporunda belirten Tüpraş, revizyon ve güçlendirme onayı almaya çalışıyor.

DENİZ TAŞIMACILIĞI DAHA KARLI
Tüpraş’ın onay almaya çalıştığı ÇED Raporunda “Ülkemizden Batı Avrupa’ya, Batı Avrupa’dan ülkemize yapılan taşımalar, genelde karayolu taşıma aracı olan TIR’larla yapılmaktadır. Balkan ülkelerindeki son gelişmeler TIR’ların nakliye maliyetini arttırmış ve bu taşımacılığı baltalamıştır. Deniz taşımacılığı kara taşımacılığına göre daha ekonomik olduğundan dolayı son yıllarda bu durum deniz taşımacılığına olan talebi artırmıştır. TÜPRAŞ hammadde temininin büyük bir kısmını deniz yolu ile gerçekleştirmekte olup, İzmit Rafinerisi Körfez Tesisleri içerisinde Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi (Resid Upgrading) ve Depolama Tankları yapılması planlanan alanın deniz tarafında 2 adet deniz yapısı (1 adet rıhtım, 1 adet iskele) mevcuttur” denilerek deniz taşımacılığının önemi vurgulanmaktadır.
Tüpraş’ın ÇED Raporu’ndan anlaşıldığına göre Proje kapsamında yapılması planlanan Rıhtım ve İskele üzerinde bulunacak başlıca üniteler şöyledir;
Rıhtım Sahası Üzerinde;
- Kontrol Binası, - Kapalı Kok Depolama Sistemi, - Kok Kamyon Dolum Sistemi, - Kok Transfer Konveyörü, - Mevcut TÜPRAŞ Demiryolu Hattı üzerine Vagon Dolum Tesisi
İskele Üzerinde;
- Operatör Binaları, - Araç Yolu, - Boru Köprüsü, - Kok Transfer Konveyörü, - Kok Yükleme Boşaltma Sistemi, - Yanaşma Bölümleri (A Bölümüne 10 000 DWT kapasiteli gemiler, B Bölümüne 10 000 DWT kapasiteli gemiler, C Bölümüne 40 000 DWT kapasiteli gemiler, D Bölümüne 70 000 DWT kapasiteli gemiler, E Bölümüne 160 000 DWT kapasiteli gemiler, F Bölümüne 160 000 DWT kapasiteli gemiler) bulunacaktır. 
50 METRE DERİNLİĞE KADAR KAZIK ÇAKILACAK
“İskele yapımında, kazıklı derin temel sistemlerinin kullanılması planlanmaktadır” denilen ÇED Raporuna göre; “Çelik boru kazıklar 812 mm çapında ve 12 mm et kalınlığında St.52 kalitesinde olacaktır. Ortalama kazık boyunun, zemin verileri incelendiğinde su derinliğine bağlı olarak 25-50 m arasında değişeceği öngörülmektedir. Kazıkların bazıları stabilite hesapları sonucu oluşacak koşullara göre eğik olarak çakılabilecektir” denilmektedir.
25 KİŞİYE İSTİHDAM KAZANDIRILACAK
Faaliyetin inşaat aşamasında ortalama 40, işletme aşamasında ise 25 personelin istihdam edilmesinin planlandığı projenin Körfez ilçeye büyük bir istihdam katmayacağı da anlaşılmaktadır. 
PROJE YENİ TEKNOLOJİLERE DE AÇIK OLACAK
Projenin inşaat aşamasının (montaj dahil) 2 yıl sürmesinin planlandığı ve proje ömrünün 30 yıl olarak tasarlandığı anlaşılmaktadır. Bakım, onarım ve yenileme çalışmaları ile sürekli revize edilecek olan proje, yeni teknolojilere de açık olacak.
BİN 110 METRE UZUNLUĞUNDA İSKELE YAPILACAK
TÜPRAŞ Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. tarafından Kocaeli İli, Körfez İlçesi, Yarımca Köyü, Funda Mevkii, 30L3C Pafta, 1440 ada, 1 parselde mevcut durumdaki Rıhtımın güçlendirilmesi (118 164 m²), ayrıca mevcut iskelenin revize edilerek genişliğinin kara tarafında 50 m, orta kısımda 30 m, uç kısmında 12 m olmak üzere toplam uzunluğunun yaklaşık 1110 m’ye çıkarılması planlanıyor.
İŞTE İSKELENİN TAM ADRESİ
Tüpraş’ın yapmış olduğu ÇED Raporu Başvurusundan anlaşıldığına göre iskeleye ait koordinat Listesi şu şekildedir. Faaliyet alanının; Doğusunda : Aygaz, İGSAŞ Batısında : DP World Yarımca Liman İşletmeleri A.Ş., Erdemir Kuzeyinde : TÜPRAŞ İzmit Rafineri Tesisleri Güneyinde : Marmara Denizi yer almaktadır.
ÇEVREYE ETKİLERİ
ÇED Raporunda “Projenin inşaat ve yerleşim aşamasında faaliyetten kaynaklanabilecek; • sıvı atıklar, • katı atıklar, • emisyon, • gürültü ve titreşim, gibi etkiler beklenmekte olup, bunlar daha çok çalışan personelden, iş makinelerinden ve ekipmanlardan kaynaklanacaktır” denilerek çevrenin ne gibi olumsuzluklarla karşılaşacağı da kısaca işaret edilmektedir. TÜPRAŞ KARBON SİYAHI ÜNİTESİNİ SÖKECEK
Tüpraş’ın ÇED Raporu Başvurusundan anlaşıldığına göre bünyesinde bulunan karbon Siyahı Ünitesini de önümüzdeki günlerde sökecek.
DUBAİPROT YAPILMAZSA TÜPRAŞPORT OLABİLİR Mİ?
Dubai World firmasının 6 aylık dönem için borçlarını öteleme kararı alması Dünya’nın bir çok borsasında düşüşlere sebep olurken Körfez ilçeye yapılması planlanan DubaiPort Limanı’nın da yapılmayacağı iddiaları ortaya atılmaya başladı.
Şayet DubaiPort Limanı yapılmaz ise yerine Tüpraş Limanı yapılabileceği de iddia ediliyor. İddiaya göre, DubaiPort Limanı yapımına karşı dava açan Tüpraş’ın aynı bölgeye kendi Limanını yapacağı belirtiliyor. Körfez halkı Dubai World firmasının yaşadığı sıkıntılar sonucunda liman yapımından vaz geçilmesi iddialarına karşı tam sevinirken şimdide aynı bölgeye Tüpraş’ın ÇED Raporu başvurusu bomba gibi düştü. Halkın bu duruma nasıl bir tepki vereceği ise merak ediliyor.
HALKIN KATILIMI TOPLANTISI SONRA YAPILACAK
Halkın görüşlerinin ÇED Çalışmasına yansıtılması için bir toplantı yapılmadığının ancak ileriki bir tarihte yapılacağının belirtildiği ÇED Raporu Başvurusunda bu konuda şöyle denilmektedir;
“Halkın Bilgilendirilmesi toplantısının amacı, faaliyetten etkilenmesi muhtemel bölge halkının faaliyet hakkında bilgilendirilmesi ve konu hakkındaki görüşlerinin dinlenerek değerlendirilmesidir. Gerçekleştirilecek faaliyetten etkilenecek taraflar; faaliyet alanına en yakın yerleşim birimi ya da birimleri ve faaliyet kapsamında gerçekleştirilecek işlemlerden faydalanacak son kullanıcılardır.
“Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği”nin 9. maddesi hükümleri doğrultusunda Halkın Katılım toplantısı düzenlenecek olup, toplantı yeri Valilikle birlikte belirlenecektir. Toplantı saati, yeri ve konusunu belirten ilan metni; yerel ve ulusal düzeyde yayınlanan bir gazetede toplantı tarihinden en az 10 gün önce yayınlanacaktır. Söz konusu toplantıda faaliyetin gerekliliği, bu bölgenin seçilme nedeni, çevresel açıdan alınacak önlemler hakkında halk bilgilendirilecek, görüş ve önerileri alınacaktır. ÇED Raporunun hazırlanması sırasında söz konusu önlemler değerlendirilecektir”
İŞTE BELGE..... TÜPRAŞ'IN ÇEVRE BAKANLIĞI'NA YAPTIĞI ÇED RAPORU BAŞVURUSUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ. |