Haber Detayı
31 Mart 2012 - Cumartesi 00:00
 
Işık: “Hedefimiz Fatih Projesinde yerli üretim”
Güncel Haberi


Ak Parti Kocaeli Milletvekili TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Sözcüsü Fikri Işık 12 yıllık zorunlu eğitim ile ilgili kanun teklifini ikinci bölümü üzerinde Komisyon adına genel kurulda konuşma yaptı. Işık Konuşmasında:

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 199 sıra sayılı Kanun Teklifi üzerine Komisyon adına söz aldım. Bu vesileyle yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Eğitimde Sisteminde Program Bütünlüğü Esas Alınıyor

Öncelikle, gerçekten Türkiye'de zorunlu eğitimi on iki yıla çıkaran, eğitimi ilkokul, ortaokul ve lise olarak üç ana kademeye ayıran ve her kademede -ısrarla üzerinde vurgulayarak söylüyorum- program bütünlüğünü esas alan ve -belki ikinci bölümün en önemli maddelerinden biri olan- yavrularımızın hiçbir aşamada yaptıkları tercihten dolayı ayaklarına pranga, ellerine kelepçe vurulmasını engelleyen, bunu kanuni teminat altına alan kat sayı adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasını hükme bağlayan kat sayı düzenlemesi bu kanun metnine giriyor.

Katsayı Adaletsizliği Kaldırılıyor

Bakınız, Türkiye'de 28 Şubatın, maalesef, sadece ve sadece, imam- hatip liselerine olan talebi kırmak için meslek liselerine katsayı barikatı, katsayı duvarı getirdiğini ve bundan dolayı meslek liselerinin perişan olduğunu, meslek liselerine olan talebin dip yaptığını ve o gün 28 Şubat sürecine hararetle destek veren gerçekten birtakım çevrelerin bunun ülkeye ne kadar pahalıya mal olduğunu görüp “Meslek lisesi memleket meselesi" sloganıyla bir proje başlattıklarını ve yapılan yanlıştan döndüklerini biliyoruz. Bugün, meslek liselerinden katsayının kaldırılmış olması haberi bile gerçekten meslek liselerine olan talebi patlattı ve şu anda, 28 Şubat öncesinin meslek liseli olarak rakamlarına ulaştık.

Şimdi, değerli arkadaşlarım, burada, bir konunun özellikle ve ısrarla, bu ülkenin bir evladı olarak bu Türkiye Büyük Millet Meclisinin bir üyesi olarak FATİH Projesi'yle ilgili konuyu müsaade ederseniz sizinle paylaşmak istiyorum ve bu kadar önemli bir konunun Meclis kayıtlarına özellikle girmesini arzu ediyorum.

Geçmişte Yerli Uçak ve Otomobil Üretimi Sekteye Uğratıldı

Değerli arkadaşlarım, biz, bırakın geçmişi, yakın tarihte pek çok fırsatı, eften püften meselelerle veya iç siyasi meselelerle kaçırmış ve ondan sonra da ah edip, vah edip "Keşke şöyle olsaydı, keşke böyle olsaydı, keşke şunu yapmasaydık." diye kendi kendimize dövünmüş bir milletin evlatlarıyız. Nuri Demirağ, Türkiye'nin ilk uçak sanayisini kuruyor hem de İstanbul'da Beşiktaş'ta kuruyor. Üzerine gidiliyor, dünyadan sekiz tane sipariş alınmış, dünyadaki siparişler iptal ediliyor, Türk Hava Kurumunun aldığı siparişler iptal ediliyor ve Nuri Demirağ batırılıyor.

Bugün bir Amerika, savunma sanayine verdiği destekle, devlet ihtiyaçlarını savunma sanayi aracılığıyla karşıladığı için bugün süper güç hâline geldi, bunu sizler çok iyi biliyorsunuz. Daha sonra, bugün her zaman örnek aldığımız Güney Kore bu modelle bir teknoloji devi âline geldi ve biz, o gün eğer devlet olarak bıraksaydık dünyadan sipariş alınanları iptal etmeyi biraz daha biz sipariş verseydik bugün belki Türkiye uçak sanayinde dünyanın en önemli ülkelerinden biri olacaktı. Biraz daha yakın tarihe gelelim.

Hepiniz çok iyi biliyorsunuz ki değerli arkadaşlarım, 1960'ların başında Devrim otomobili hikâyemiz var bizim değil mi. O dönemde gerçekten çalışmışlar, gayret etmişler, çok kısa bir sürede Devrim otomobilini yapıyorlar. Efendim ilk gösteride benzin konulması unutuldu, "Türk aklıyla otomobil yapılır mı" gibi bir safsatayla, hiç doğru olmayan. Bakın, ne oldu biliyor musunuz? "Siz niye uğraşıyorsunuz otomobil yapmakla, biz size ucuza veririz, niye yapıyorsunuz" denildi. "Niye yapıyorsunuz?" denildi ve Türkiye'nin 1960'lı yıllarda o dünyada otomobilin seri üretimi hızla ilerlerken Türkiye'nin bir yerli otomobil markasına kavuşması engellendi.

Dijital Çağın Efendileri Olalım

Şimdi, konunun bizim bu FATİH Projesi'yle ne ilgisi var? Değerli milletvekilleri, evet bununla çok ilgisi var. Bakın burada FATİH Projesi'nde özellikle şu anda dünya bir dijital çağı yaşıyor. Dijital çağda çok önemli teknolojik devrimler oluyor. Eğer Türkiye olarak biz geçmişte uçakta ve otomobilde olduğu gibi dijital çağı da mı acaba ıskalayacağız, uzaktan bakacağız, yoksa dijital çağın efendilerinden biri mi olacağız? Temel soru budur. Bu bir millî davadır.

Değerli milletvekilleri, Türkiye'nin tablet bilgisayara ihtiyacı var mı? Var. Türkiye'nin tablet bilgisayar markasına, yerli bir tablet markasına ihtiyacı var mı?

Bu Mecliste yok diyen var mı? Herhangi bir itiraz eden yok. O zaman gelin eğer biz yavrularımıza bu tableti vereceksek bunu bir yerli malı olarak üretelim ve verelim.

Peki, niye çıkarıyoruz? Niye çıkarıyoruz?

Tablet Bilgisayarları Yerli Üretim İstiyoruz


Değerli milletvekili arkadaşlarım, eğer bir ihalede, Kamu İhale Kanunu'na tabi ise yerli malıyla, yerli üretim ile yabancı üretim arasındaki fiyat marjı en fazla yüzde 15 olabiliyor. Yüzde 15'i geçtiği zaman siz mecburen yabancıyı dikkate almak zorundasınız. Değerli arkadaşlar, eğer bugün Türkiye'de biz devlet olarak ihtiyacımızı bir yerli firmadan karşılamak ve Türkiye'nin yerli bir tablet markası oluşturmasını istiyorsak bunu Kamu İhale Kanunu kapsamının dışında tutmak zorundayız.

Bunun için geçmişte otomobilde olduğu gibi geçmişte uçakta olduğu gibi Türkiye'nin bu sektöre girmesini istemeyen, yabancı firmalar, bu yüzde 15 avantajını çok daha fazla aşarak çok daha fazla aşarak çok daha ucuz teklif verirler. "Siz niye uğraşıyorsunuz, biz sizin tabletinizi sağlarız." derler ve Türkiye tarihî bir fırsatı, dijital çağa hükmeden, dijital çağın efendisi olması fırsatını kaçırır ve bizim çocuklarımız o zaman işte bizi hiç de hayırla anmaz.

Bu proje Kamu İhale Kanunu'nun dışına çıkarılıyor ancak ihalenin usulünü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı birlikte belirleyecek.

Değerli arkadaşlar, kararın çok doğru olduğunu ve ülkemizde bunu yapanların ileride alkışlanacağını ifade ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: Işık:, “Hedefimiz, Fatih, Projesinde, yerli, üretim”,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
93
80
1
3
30
34
2
Fenerbahçe
89
89
1
5
28
34
3
Trabzonspor
58
60
12
4
18
34
4
Beşiktaş
54
48
13
6
16
35
5
Başakşehir
52
46
12
7
15
34
6
Kasımpasa
49
56
13
7
14
34
7
Alanyaspor
49
50
10
13
12
35
8
Rizespor
49
47
14
7
14
35
9
Sivasspor
48
41
10
12
12
34
10
Antalyaspor
45
39
11
12
11
34
11
A.Demirspor
44
50
11
14
10
35
12
Kayserispor
40
39
13
10
11
34
13
Ankaragücü
39
43
12
15
8
35
14
Samsunspor
39
37
15
9
10
34
15
Karagümrük
36
41
16
9
9
34
16
Konyaspor
36
34
14
12
8
34
17
Gaziantep FK
34
39
18
7
9
34
18
Hatayspor
33
38
15
12
7
34
19
Pendikspor
30
38
18
9
7
34
20
İstanbulspor
16
26
24
7
4
35
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı