Haber Detayı
12 Ocak 2018 - Cuma 22:52
 
Kentimizin duayen gazetecileri ATATÜRK ve İZMİT’i konuştu
Güncel Haberi


İzmit Belediyesi tarafından ‘Atatürk İzmit Meclisi’nde’ konulu panel düzenlendi. Belediyenin ‘Genç Vefa’ etkinlikleri kapsamında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen programda 16 Ocak 1923 tarihinde Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan etmeden önce şehrimizde gerçekleştirdiği ilk ve tek basın toplantısı, bu toplantıda yaptığı önemli açıklamalar ve basının önemi konuşuldu. 

DUAYEN GAZETECİLER YER ALDI 

Aralarında ünlü gazetecilerden Galip Ataman, Sadun Çetin, Metin Karan, Adem Turgut ve Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol’un konuşmacı olarak yer aldığı programda protokol üyelerine, STK’lara ve öğrenci gruplarına Atatürk’ün İzmit konuşmalarını ve basının önemi anlatıldı. İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen ve şehrimizin tarihten bugüne gelen öneminin ve basının etkisinin bir kez daha vurgulanacağı programa katılım yoğun oldu. 

ATATÜRK’ÜN TOPLANTILARI KİTAPLAŞTIRILDI 

Açılış konuşmasını yapan Nevzat Doğan, “Burası bizim kararlarımızın alındığı meclisimiz. Yeni nesil belediyecilik anlayışında çalışan bir belediyeyiz. Şeffaflık anlayışıyla çalışıyoruz. Ne kadar şeffafsa o kadar demokrasi var demektir. Burası sizin yeriniz. Bugün burayı sizlerle paylaşıyoruz. Bugün burada farklı bir etkinlik yapacağız. Atatürk'ü anlama ve yeni nesillere anlatmayla ilgili ilk toplantı. Böyle önemli günlerin izlerini yaşatmaya çalışıyoruz. 

‘ATATÜRK BURADA’ 

Atatürk burada bu basın toplantısını yaptığı zaman annesini kaybetmişti. Bir yandan anne acısı olmasına rağmen vatanını düşünüyor. Halkına çok güvenen halkçı, milliyetçi bir lider. Biz İzmit Belediyesi olarak bu değerlerin ışığında çalışıyoruz. Bugün liderlerin ülke için ne kadar önemli adımlar attığını konuşma zamanı. Bugün bu mecliste ben farklı bir hava hissettim. Çünkü burada Atatürk var. Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ü burada anıyoruz” dedi. 

Doğan'ın ardından konuşan Galip Ataman, “19 Ocak’ta İzmit halkıyla 6 saate yakın toplantı yaptı. Mustafa Kemal hiç konuşmadı, sadece halkı dinledi. Benim sayın başkandan istediğim, seneye bu toplantıyı olağanüstü meclis toplantısı şeklinde yapmanızı istiyorum” dedi. 

ATATÜRK İZMİT’TEN MUTLU AYRILMIŞTIR

Konuşmalarını Atatürk ve İzmit vurgusuyla sürdüren Galip Ataman, “İnsanların yaşamında ülkelerin tarihinde önemli kilometre taşları kırılma noktaları vardır. 1881’de doğdu, 1938’de öldü dediğimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 57 yıllık yaşamında sayısız kilometre taşları ve kırılma noktaları vardır. İzmit, bu toplantıda Cumhuriyetin kurulmasının müjdesinin verilmesi nedeniyle önemi çok daha farklıdır. Neden İzmit’i tercih etmiştir? 30 günden fazla bir süreci değerlendiriyor. Türkiye’nin önü karanlık bir noktadayken Atatürk bir yerde umutsuzdur. Atatürk toplantıdan sonra İzmit’ten çok mutlu ayrıldığını söyler. İzmit’in tercih edilmesi o günün şartlarında ulaşım iletişim açısından İstanbul’a en yakın şehirdir. Halide Edip ve Adnan Adıvar’ın da çok büyük önemi vardır. Atatürk, 4 gün boyunca İzmit’te kalmıştır. Gazetecilerin sorularını sorup cevaplandırmayı tercih etmiştir. İzmit’ten mutlu ayrılırken Cumhuriyeti kurabileceğine iyice inanmıştır. İyi ki Metin Karan, Sadun Çetin, o dönemde varmış ve bize bu günü hatırlatmışlar” sözlerine yer verdi.

'EMİNİM HAYRAN KALACAKSINIZ' 

Ataman'dan sonra sözü alan panelist Metin Karan, “Özellikle genç neslin iletişiminin son derece yüksek olduğu bir dönemde 16 Ocak 1923’te neler olmuş bitmiş, bunların hepsini internetten bulmak mümkündür. Atatürk gibi yüce bir dehanın neler konuştuğunu okuduğunuzda eminim hayran kalacaksınız. Atatürk ilk basın toplantısında kuracağı Cumhuriyet’in temel ilkeleri hakkında birçok konuda burada konuşmuştur. Hatta basın toplantısında gazeteciler dışında vatandaşlar da sorular sorarak cevaplar almıştır. Atatürk halkın ne düşündüğünü çok önemsemesi sebebiyle bu toplantıda birçok konuda fikir alışverişinde bulunmuştur. Bugünün kutlanmasındaki en büyük etken de Yalçın Arslan’dır” dedi. 

'HABERİ MUHABİR GETİRİR, HERKES SAHİPLENİR' 

Karan’ın ardından sözü alan panelist Sadun Çetin, “Ben öncelikle bizim zamanımızda gerçekleşen konuyu anlatacağım. Bizde şöyle bir şey vardır. Haberi muhabirler getirir ve tüm gazete sahiplenir. O yüzden bu konunun asıl mimarı Yalçın Arslan’dır. Önceden dini bayramlarda gazeteler çıkmaz ve yalnızca cemiyetin yayınları çıkardı. Biz o dönemde işimizi bitirdikten sonra bu konuyu konuştuk. Böyle bir karar alındı ve sonrasında böyle bir konuyu nasıl kente mal ederiz bunu konuştuk. O dönemde üniversiteden çok destek göremedik. En büyük desteği o dönemin Valisi İhsan Dede yaptı. Aslında cemiyetimiz açısından bu daha iyi oldu. Ve sonrasında ilk kutlamamızı yanlış hatırlamıyorsam 1990 yılında yaptık. Ondan sonraki yıllarda ve şimdiki yönetimimizde bu konuyu çok önemsedi ve 16 Ocak’ı adına yakışır bir şekilde kutluyoruz” dedi. 

'ÇÖZMEK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ' 

Son olarak sözü alan panelist KOGACE Başkanı Çetin Gürol, “Bu önemli bir toplantıdır. Eğer biz burada rahat rahat dolaşabiliyorsak bu gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sayesindedir. Kocaeli hep ilkleri yapmıştır. Cemiyetimiz kurulduğunda ilk faaliyeti Çanakkale’deki abide anıtını Süreyya Sofuoğlu bir dönem milletvekilliği de yapmıştır. Bir bildiri hazırlanıyor ve sokaklara atılıyor. Kocaeli halkı da buna yanıt veriyor. Yani Çanakkale Abide Anıtı’nda kentimizin ve insanımız büyük çabası vardır. Bizim büyüklerimizden aldığımız bu bayrağı daha yükseklere nasıl taşırız onu düşünmemiz gerekiyor. 

ATATÜRK’ÜN İZMİT KONUŞMALARI KİTABI DAĞITILDI 

Biz yılmadan 16 Ocak’ın Basın Onur Günü olarak kutlanması için ulusal ve uluslararası manada mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu yılda düzenleyeceğimiz çalıştayla kendi sorunlarımızı tartışarak çözüme kavuşturmaya çalışacağız. Biliyoruz ki terzinin kendi söküğünü dikemediği gibi biz bütün sorunların olduğu yerde bulunurken kendi sorunlarımızı da çözemiyoruz. Ulusal ve uluslararası birçok yerden katılımla sorunlarımızı çözmek için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi. Konukların büyük bir ilgiyle takip ettiği programda  … isimli çocuk, ‘Yazıyor, yazıyor Atatürk’ün İzmit’in konuşmalarını yazıyor’ diyerek İzmit Belediyesi tarafından hazırlanan Atatürk’ün İzmit’in konuşmaları adlı kitabını dağıttı.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: Kentimizin, duayen, gazetecileri, , ATATÜRK, ve, İZMİT’i, konuştu,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
87
73
1
3
28
32
2
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
10
12
10
32
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı