Haber Detayı
11 Mart 2015 - Çarşamba 20:07
 
“Yetkilileri Mahkeme Kararlarının Gereğini Yapmaya Davet Ediyoruz.”
Eğitim Haberi


Aslında tüm ülke genelinde yaşanan büyük haksızlık ve adaletsizlik sonrasında Türk Eğitim Sen de gelişmelerin üzerine çok gitmişti. Ancak kentimizde yeniden yapılan görevlendirmeler de bazı görevine son verilen Türk Eğitim Sen li müdürlerin yeniden bazı okul müdürlüklerine görevlendirilmelerinin ardından Türk Eğitim Sen Şubesi ve üyelerinin sesi birden kesilmişti. Bu konu "Türk Eğitim Sen lilerin gazları alındı" şeklinde yorumlansa da bazı ortamlarda anlaşmalar yapıldığı yönünde iddialardada bulunulduğuna şahit olmuştuk.

Ancak yaşanan haksızlıklar karşısında susmayan, hala görevine son verilen okul müdürlerinin hakları için çabalayan, uğraşan ve her türlü gelişmenin takipçisi olacağını belirten Türk Eğitim Sen şubeleri de var. İşte Trabzon Türk Eğitim Sen Şube yönetimi bunlardan biri.

Türk Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Coşkun Dilber'in DÜŞÜK PUAN VERİLEREK GÖREVDEN ALINAN OKUL MÜDÜRLERİNİN DAVALARININ KAZANILMASI NEDENİYLE YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI metni şöyle;

"Bilindiği gibi hükümetin 2014 mart ayında çıkardığı bir kanunla Milli Eğitim Bakanlığındaki okul ve kurumlarda çalışan yöneticilerden dört yılını dolduranların görev süreleri sona erdirilmiştir. Takiben çıkarılan bir yönetmelikle de yeni yöneticilerin nasıl atanacağı belirlenmiştir. Bu kapsamda ilimizde ilk etapta 294 okul müdürünün ve 300’ü aşkın müdür yardımcısının görevi sonlandırılmıştır. Bu büyük bir kıyım olarak tarihe geçmiştir.
Görev süresi dolan okul müdürlerinden ilgili yönetmelik gereği yapılan değerlendirme sonucunda 126 okul müdürünün görev süresi uzatılmamıştır. Görev süresi uzatılmayan müdürler adına Türk Eğitim-Sen olarak konuyu yargıya taşımıştık. Yargıya taşınan bu konuda yakın tarihte yargı kararını vermiştir.
Değerlendirmeye tabi okul müdürleri liyakat, başarı ve kariyer açısından değerlendirilmemiş, tam bir adam kayırmacılığı, ötekileştirme ve benim adamım mantığı ile değerlendirilmiştir. Okul müdürlerinin değerlendirilmesinde okul paydaşlarından tam puan alan yöneticiler ilçe milli eğitim müdür ve şube müdürleri tarafından düşük puan verilerek yöneticilik görevinden alınmışlardır. Herkes bilir ki bir okul müdürünü en iyi tanıyan onunla çalışan öğretmen, öğrenci ve okul aile birliği başkanıdır. Oysaki görevden alınan okul müdürlerinin kahir ekseriyeti okul paydaşlarından tam puan alırken henüz, kendilerini ismen bile tanımayan ısmarlama listeleri onaylamak zorunda bırakılan yeni göreve getirilmiş ilçe milli eğitim bürokratları tarafından düşük puan verilerek yöneticilikten edilmiştir.
Sendika olarak hükümetin çıkardığı bu kanunu Anayasa Mahkemesine taşınmasını sağlamış ve iptali ile ilgili bir sonuç beklediğimizi buradan ifade etmek isteriz. Türk Eğitim-Sen meseleyi burada bırakmamış, yöneticilere yapılan puanlamanın haksız olduğu gerekçesi ile de İdari Mahkemeye tüm arkadaşlarımız için dava açmıştır. Bu gün itibarı ile ellinin üzerinde müdürün 75 puanın altında puan verilmek sureti ile yöneticilikten edilmeleri mahkemece hukuka aykırı bulunmuştur. Diğer davaların da aynı sonuçta geleceği açıktır. Türk eğitim-sen olarak haksızlığa hukuksuzluğa bir kez daha geçit vermedik. Bu manada bizlere destek veren tüm üyelerimize teşekkür ediyoruz.

Trabzon idare mahkemesi kararına göre 75 puanın altında puan verilerek müdürlük görevinden alınan arkadaşlarımızla ilgili iş ve işlemler hukuka aykırı bulunmuştur. Karar da; “Kaldı ki dava konusu işlemin dayanağını teşkil eden değerlendirme formunda yer alan ve puanlamaya esas teşkil eden, soruların soyut nitelendirmeler içerdiği, aynı hususlara ilişkin değerlendirmelerin sorumlu personeller tarafından farklı şekilde nitelendirildiği, değerlendirmelerde evet/hayır şeklinde soyut nitelendirmelere dayanak teşkil edebilecek hiçbir somut delil ve tespite yer verilmediği görülmekle davacının başarısız sayılmasına ilişkin işlem ile görev süresinin uzatılmamasına ilişkin işlemde bu yönüyle de hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.” Denilmektedir. Aynı kararda devamla “… bu karar uyarınca yetkili birimlerce yukarıda aktarılan gerçekler dikkate alınarak yeniden yapılacak değerlendirme sonucu 75 ve üstü puan alması halinde İl Milli Eğitim Müdürü’nün teklifi ve Vali’nin onayı ile görev süresinin uzatılabileceği de açıktır.” Denilerek yeniden puanlama ve bu puana göre atamanın yapılmasına hükmetmiştir.
Mahkeme yöneticilerle ilgili değerlendirmenin objektif yapılmadığını açıkça ortaya koymuştur. Şimdi yapılması gereken bu yöneticilere haklarının iade edilmesidir. Öncelikli olarak puanlama işlemlerinin objektif yapılması ve özellikle MEM bürokratlarınca delilsiz ve haksız şekilde verilen düşük puanların yükseltilmesi gerekmektedir. Bu puanlamadan sonra da müdürlerimizin aldıkları puan durumuna göre rakipleri ile yarışarak o tarih itibarı ile hak ettikleri okullara bir an önce yönetici olarak atanmaları gerekir. Bu noktada farklı bir yaklaşımın bedeli hukuk önünde ağır olacaktır. Türk eğitim-sen olarak yakından takip ettiğimiz bu konuda yeni bir haksızlığa asla müsaade etmeyeceğimiz bilinmelidir.
Bize gelen bazı duyumlara göre bir kısım MEM yöneticileri yanlarına müfettiş alarak davayı kazanan okul müdürlerinin eski okullarına giderek yeniden puanlama da düşük puan verebilme adına delil aramakta, delil bulamayınca ilginç tutanaklar tutarak okullardan ayrılmaktadırlar. Öncelikle şunu ifade etmek isteriz ki; 21.08.2014 tarihinde açıklanan yönetici puanlamasında puan veren aynı kişilerin yeniden puanlama yapması gerekir. Bunların dışında ki kişilerce puanlama yapılması hukuka aykırıdır. Aynı kişilerin daha önce delilsiz ve belgesiz düşük puan vermeleri mahkemece bozulduğuna göre, özellikle MEM bürokratlarının düşük puan verme ısrarı görevi kötüye kullanma olacak ve yargı önüne çıkacaklardır. Sendikamızın bu konuda ki kararlılığını onlar çok iyi bilirler. 

Buradan yeniden değerlendirme yapacak okul paydaşlarına da seslenmek isterim: daha önce okul müdürüne yüksek puan verenler, nereden telkin gelirse gelsin bu puanlarını değiştirmemelidirler. Ancak düşük puan veren okul paydaşları mahkeme puanlamayı düşük olduğu için bozduğuna göre yüksek puan vermek zorundadırlar. Okul paydaşları birilerinin oyunlarına alet olmamalıdırlar. Zira ikinci kez düşük puan verenler kendilerini Cumhuriyet savcısının karşısında bulacaklardır. Dolayısı ile birilerinin listelerini onaylama makamı olan MEM’lüklerinin kendilerini kurtarma çabalarına okul paydaşları alet olmamalıdır.
Buradan Sayın Valimize sesleniyorum; yapılan haksızlığı düzeltmek için hukuk yolu ile bir imkan doğmuştur. Devletin adalet dağıtan eli olarak, adil bir puanlama yapılması ve bu puanlama doğrultusunda 21.08.2014 tarihi esas alınarak okul müdürlerinin puan üstünlüğüne göre tercihlerine yerleştirilmesinin sağlanması hususunda gerekeni yapınız. Böyle bir uygulama Ağustos 2014 yılından beri ilimizde yönetici atamaları ile ilgili yapılan haksızlıkları ortadan kaldıracaktır. Bu durum aynı zaman da haksız bir şekilde görevden el çektirilen müdür yardımcıları ile de ilgili adil bir işlem yapılmasına imkan sağlayacaktır. Ama her şeyden önemlisi vicdanları temizleyecek ve özgürleştirecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle davayı kazanan arkadaşlarımızı tebrik ediyor, yetkilileri mahkeme kararlarının gereğini yapmaya davet ediyoruz. Türk Eğitim-Sen olarak haksızlığın karşısında dik duruşumuzdan taviz vermeden mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.

11.03.2015
Coşkun DİLBER
Kamu-Sen Ve Türk Eğitim-Sen
İl Başkanı"

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: “Yetkilileri, Mahkeme, Kararlarının, Gereğini, Yapmaya, Davet, Ediyoruz.”,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
93
80
1
3
30
34
2
Fenerbahçe
89
89
1
5
28
34
3
Trabzonspor
58
60
12
4
18
34
4
Başakşehir
52
46
12
7
15
34
5
Beşiktaş
51
45
13
6
15
34
6
Kasımpasa
49
56
13
7
14
34
7
Rizespor
49
45
13
7
14
34
8
Alanyaspor
48
49
10
12
12
34
9
Sivasspor
48
41
10
12
12
34
10
Antalyaspor
45
39
11
12
11
34
11
A.Demirspor
41
49
11
14
9
34
12
Kayserispor
40
39
13
10
11
34
13
Samsunspor
39
37
15
9
10
34
14
Ankaragücü
38
42
12
14
8
34
15
Karagümrük
36
41
16
9
9
34
16
Konyaspor
36
34
14
12
8
34
17
Gaziantep FK
34
39
18
7
9
34
18
Hatayspor
33
38
15
12
7
34
19
Pendikspor
30
38
18
9
7
34
20
İstanbulspor
16
26
23
7
4
34
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı