Muhtar Şöhretli röportajı: "İlk günkü heyecanımdan hiç birşey kaybetmedim”
02 Mart 2014 - Pazar 16:58

Körfez ilçenin en önde gelen mahallelerinden Mimar Sinan Mahallesi'nin Muhtarı, Aynur Şöhretli’ye konuk olduk. 2 dönemdir Mimar Sinan Mahallesi Muhtarlığını sürdüren Aynur Şöhretli 3. Kez aday oluyor. Mahallede herkes tarafından tanınan Şöhretli sorularımızı açık yüreklilikle cevaplandırarak hayali vaatlerde bulunmamaya dikkat etti.


Muzaffer Oğuz: Sayın Şöhretli bu güne kadarki çalışmalarınız sonrasında yeniden aday oldunuz ve ne gibi duygular hissediyorsunuz.

Aynur Şöhretli: Yürütmekte olduğum muhtarlık görevimin ikinci dönemi dolmak üzere, göz açıp kapayıncaya kadar nasıl geçmiş on yıl dile kolay. Yıl 2004 göreve büyük  bir heyacanla başlamıştım... İlk günkü heyecanımdan  hiç birşey kaybetmedim. İşime hep dört elle sarıldım.  severek yaptım.  Muhtarlık görevi gönül işi bu işe gönül vermediyseniz, yapamazsınız, başarıya ulaşamazsınız tezini hep savundum.Neden muhtar olmak isteyişimi kendime sorduğumda muhtar olmak isteyişimin en büyük sebeplerinden  biri olan, ihtiyaç sahibi ailelere yardım etmek, yol göstermek olduğunu her zaman hatırladım.

 

M.O: Bu konuyu ayrıca soracaktım ama konuyu açmış iken sosyal projelerde sizin isminize çok rastlıyoruz. Sanayi tesisleri ile yardıma muhtaç aileler arasında köprü görevi gördüğünüz söyleniyor. Kaç kişiye bu güne kadar yardım ettiniz?

A.Ş.: Gelen ihtiyaç sahibi ailelere mahallemizde oturma şartı aramadan elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım.... Bunun mutluluğu ve hazzı çok büyük. Seçmenlerim'den aldığım güvenle görevimi her zaman layıkıyla yerine getirmeye çalıştım. Ancak hiçbir zaman bir istatistik ve kayıt yapmadım. Çünkü yardımın reklam gibi kullanılmasını hiç etik bulmuyorum. Bu konuda size bu nedenle sayı vermeyeceğim. Yardım da bulunduğumuz veya aracılık yaptığımız vatandaşlar bilsinler yeter.

 

M.O.: Yetkilerinizi az olduğunu biliyorum. Bu konuda bir sıkıntı yaşıyormusunuz?

A.Ş.: Bizlere verilen yetkiyi en iyi şeklide kullanmaya gayret gösterdim. Yönetici olmak demek tamamen katı kurallı olmamak olduğunu iyi niyet çerçevesinde inisiyatif kullanabilmek gerektiğini her zaman kendime ödev bildim......Kamu Kaynaklarını büyük hassasiyetle etkin ve verimli kullanmaya çalıştım. Hizmetlerin yürütmesi konusunda açık adil ve müşfik olmaya özen gösterdim. Birliğimiz ve beraberliğimiz için, bizi biz yapan değerlere her zaman sahip çıkma yolunda  çalışarak, toplum adına halk yararına yapılan, bir çok sosyal projelerde yer almaya çalıştım. Birey olarak, toplumda hepimize görev düşmektedir. Bize düşen görev ise yetkimiz olmasa da çok fazladır. Çünkü herhangi bir sorunu ile ilgili gelen vatandaşımıza “bu konuda benim yetkim yok” demedim ve yardımda bulunacak gerek kamu yetkilisi ile yada sorunu çözebilecek kişilerle irtibat kurarak sorunları çözmeye gayret gösterdim. O nedenle “Benim şu kadar yetkim var” diyerek muhtarlık yapılmıyor. Gelişmiş ülkelere baktığımızda toplumsal sorumluluğun ne kadar önemli olduğunu açık ve net görmekteyiz. Bu anlamda herkesi toplumsal sorumluluğa da davet ediyorum. 

 

M.O.: İnsanlar ister beğensin ister beğenmesin bu güne kadar yaptığınız çalışmalar mutlaka var, bazı çalışmalarınız hakkında detaylı  bilgiverirmisiniz?

A.Ş.: 2004 yılında Muhtar seçildikten sonra mahallemizdeki sorunları önem sırasına göre tespit ederek, çözüm yolları aradık. Ptt, Bankalar ve ATM 'lerin mahallemize gelmesiyle ilgili gerekli girişimlerde bulunarak, mahalle sakinlerimize hizmet verilmesini sağladık. Kızılay’la yaptığımız iş birliği neticesinde mahallemizde kan bağışı kampanyası düzenleyerek, Kızılıy’a katkı sağladık. Çevremizde bulunan kütüphanesi zayıf okullara kitap toplayarak, destek verdik. Başarılı öğrencilere yardımsever mahalle sakinlerimiz aracılığı ile ödüller verilmesi için köprü olduk. Türkiye'nin her köşesi bizim düşüncesi ile bir proje başlattık. Güneydoğu ilerine yardım, kampanyaları düzenledik. İhtiyaç sahibi ailelere gıda giyecek ve öğrencilere kırtasiye yardımı gönderdik. Engelli vatandaşlarımızı da unutmadık. Mahallemizde oturma şartı aramadan, biri akülü olmak üzere 13 adet engelli aracını mavi kapak projesi ile temin ederek, ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdık. Körfez  ilçede faaliyet gösteren,  kısa adı Kögiad  olan, Körfez Genç İş Adamları Derneği’nin düzenlemiş olduğu eğitime destek projesine katkı sunduk. Mahallemizde oturma şartı aramadan, gelen tüm ihtiyaç sahibi ailelere ve yaklaşık 1000’i aşkın aileye sanayi kuruşları ve yardımsever vatandaşlarımız aracılığı ile gıda yardımları yapılması için aracı olduk. Buradan sanayi kuruluşlarımıza ve yardım sever vatandaşlarımıza mahalle sakinlerimiz adına teşekkür ediyorum. 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van depremi nedeni ile  bölgemize göç gelen depremzede vatandaşlarımızla ilgili Kocaeli genelinde yardım kampanyası başlattık. Öncelikle mahallemize kayıt işlemlerini gerçekleştirdik. Barınma ihtiyaçları giderildikten sonra yardım alacakları kurumlara girişimleri yapıldı. Okul çağındaki çocukların eğitimden geri kalmaması için, bölge okullarına yerleştirilmelerine yardımcı olduk. Basın yolu ile bu ailelere yardım kampanyası başlattığımızı duyurduk. Başlattığımız kampanya Kocaeli genelinde ses getirdi. Buradan  Kocaeli basınına, kampanyamıza verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum.

 

M.O.: Bir ara çok gezen muhtar olarak anıldınız, sakinleri sürekli gezilere götürdünüz, değil mi?

A.Ş.:Mahalle sakinlerimizle zaman, zaman il içi ve il dışında olmak üzere Sosyal ve Kültürel geziler düzenleyerek mahalle sakinlerimizin birbirleriyle kaynaşmalarını sağladık. Bu tür gezi etkinliklerimiz büyük beğeni ile karşılandı. Hatta son zamanlarda muhtarlığa gelerek “gezi yapmıyor musunuz?” diye sitemde bulunan sakinlerimiz oldu. Havaların ısınmasıyla birlikte sosyal ve kültürel gezilerimiz de başlayacak.

 

M.O.: Mimar Sinan Mahallesi’nin başka ne gibi kazanımları oldu?

A.Ş.: Mahallemiz Almanya Cassel Belediyesi tarafından, Kocaeli'de pilot bölge seçildi. Çevre bilinci atık uygulama yönetimi atıkların ayrıştırılarak, ekonomiye geri kazanımı için, mahalle sakinlerimizle birlikte  destek verdik.  Mimar Sinan Mahallesi olarak, pilot bölge olmanın gururunu mahalle sakinlerimizle birlikte yaşadık. Mahallemizin adını çok uzaklara da duyurmuş olduk.


M.O.: Ülke genelinde de çalışmalarını olduğunu basından sıkça takip ettik. Bu çalışmalardan biraz bahsedermisiniz?

A.Ş.: Katıldığımız eğitim seminerlerinde mahallemizi en iyi şekilde temsil ettik. En son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Antalya'da düzenlediği eğitim seminerine katılarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığımız sertifikayı mahallemize kazandırdık. Çevre Kanunu’nun 56. maddesi “herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” denilmektedir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak, çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir. Bu bağlamda biz yerel yöneticilere görevler düşmektedir. Aldığımız eğitimin amacına ulaşması için, bölgelerimizde yapacağımız çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Daha yaşanabilir bir çevre için, hep birlikte el, ele vereceğiz. Bunun yanında Türkiye'nin dört bir köşesinde görev yapan, muhtarlarımızla kaynaştık. Bayan muhtarlarla çok özel çalışmalarımız oldu. Ulusal anlamda bir çok sorunu TBMM gündemine taşımayı başardık. Yaşadıkları sorunlarla ilgili arayış içersine giren muhtarlarımız Sosyal Paylaşım Sitesi üzerinden örgütlenerek, farklı illerde bir araya gelerek çalıştaylar düzenleyerek, sorunlarını Meclise taşıdılar. Yaşadıkları sorunlar için, bir araya gelen muhtarların en büyük kazanımı kurdukları dostluklar arkadaşlıklar oldu. Buradan Türkiye’nin dört bir köşesinde görev yapan, tüm muhtar arkadaşlarıma önümüzdeki Yerel Seçimlerde başarılar diliyorum.

 

M.O.: Kentimizin ödüllü muhtarısınız. Hiç bu ödülden bahsetmediniz. Birkaç cümleyle duygularınız nedir?

A.Ş.: Ödüllü mahalle olmanın gururunu yaşadık. Mahallemize kazandırdığımız iki ödül çalışmalarımızın ve  hizmetlerin karşılığı olarak, bizlere geri döndü. Kocaeli'de bir ilke imza atarak, aynı yıl içersinde hem il bazında hem de ilçe bazında yılın muhtarı olduk. Mahallemizin onuru gururu olduk. Bizi bu ödüllere layık gören herkese teşekkür ediyorum.

M.O.: Şunun şurasında yerel seçime çok az süre kaldığı bu günlerde rakiplerinizin çalışmaları da hızlandı. Ortalıkta çok ilginç vaatler dolaşıyor. Siz bu konuda ne söylemek istersiniz.

A.Ş.: Gerçekten de çok uçuk diyebileceğimiz, hatta elimizdeki yetkilerle mümkün olmayan vaatlerle halkımız kandırılmaya çalışılıyor. Ben sakinlerimizin her şeyin farkında olduğunu biliyorum. Mimar Sinan Mahallesi aydın insanların yaşadığı bir mahalledir. Bu nedenle yapamıyacağımız hiçbir şeyi sakinlerimize vaat etmek istemem. Çünkü yerine getiremezsem altında ezilirim. Benim yapım budur. Bu nedenle beni tanıyan herkes mahallemizi her zaman bir numara yapmak için bu güne kadar olduğu gibi yine mücadele edeceğimi bilirler. Huzur içinde bir seçim yaşamak umuduyla tüm sakinlerimize bu güne kadar bana verdikleri destekleri nedeniyle teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.

 

M.O.: Seçmenlerinize bir mesajınız var mı?

A.Ş.: Yaklaştığımız yerel seçimlere kısa bir süre kala, yaşadığımız kentin nasıl şekilleneceğini oylarımızla belirleyeceğiz. Toplumumuz en güzel ve en iyi yönetim şekline layıktır. Yaşadığımız kentin hak ettiği yönetime kavuşabilmesi için, seçmenlerimize de önemli görev düşmektedir. Seçmenlerimizin bu konuda doğru kararı vereceklerine yürekten inanıyorum. Ülke genelinde yapılacak olan, yerel seçimlerin hayırlı uğurlu olmasını birlik berberlik içersinde geçmesini adayların gereksiz hırslara kapılmadan, yalan yanlış karalamalarda bulunmadan mücadelelerini sürdürmelerini temenni ediyorum. 2004 Yılında baş koyduğum gönül verdiğim Muhtarlık görevine siz seçmenlerimizden aldığım, güvenle tekrar talibim. Takdir ederseniz birikimlerimi tecrübelerimi sizlerle tekrar paylaşmak istiyorum. Tüm seçmenlerimizi Saygı ve Sevgiyle Selamlıyorum.

GÖREV YAPTIĞIM KURUM VE KURULUŞLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Göreve geldiğim günden bugüne hizmetlerin yürütülmesi konusunda desteğini esirgemeyen,

Sayın,  Büyük Şehir Belediye Başkanıma

Sayın, İlçe Kaymakamıma,

Sayın, İlçe Belediye Başkanıma,

Sayın, Emniyet Müdürüme,

Sayın, Daire Müdürlerime,

Sayın, ( STK ) Sivil Toplum Kuruluşlarına.

Çalışma arkadaşlarıma teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.

SİZLERLE SON OLARAK, İLK SEÇİM SLOGANIMI PAYLAŞMAK İSTİYORUM.

“İnsanlar inandıkları sürece çok uzaklardaki hedefleri görebilirler”. Hedefleri gördükleri sürece motive olabilirler. Motive oldukları sürece teşebbüş edebilirler. Teşebbüs ettikleri sürece kazanabilirler.

M.O.: Sorularımıza verdiğiniz açık yürekli cevaplarınız ve vaktinizi bize ayırdığınız için teşekkür ederim Aynur hanım. Ayrıca seçimde başarılar diliyorum.

A.Ş.: Bana bu imkanı tanıdığınız için ben size teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum.

Sağ üst butonu tıklayarak geri dönebilirsiniz...