Haber Detayı
11 Aralık 2009 - Cuma 00:00
 
DTP KAPATILDI 37 KİŞİ YASAKLI
Güncel Haberi




İki yıllık dava dün karara bağlandı. Anayasa Mahkemesi, DTP'yi kapattı 37 kişi hakkında siyasi yasak getirdi.

Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılmasıyla ilgili davanın 4. gününde yapılan 9 saatlik görüşmenin ardından tüm Türkiye'nin sonucunu merakla beklediği kararı açıkladı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 16 Kasım 2007 tarihinde DTP'nin kapatılması istemiyle dava açtığını anımsattı.

Haşim Kılıç suçlamaları kabul etmedi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, DTP kapatma kararının zamanlamasıyla ilgili suçlamaları kabul etmedi.

Kılıç İspanya'daki terör örgütü ETA'nın siyasi uzantısı olmakla suçlanan ve kapatılan Batasuna kararının örnek alındığını söyledi. İşte Kılıç'ın açıklaması:

KILIÇ'TAN ZAMANLAMA SUÇLAMALARINA AÇIKLAMA

Gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayımlanacaktır. Ancak karar yazılana kadar Anayasa Mahkemesi’yle ilgili, yapılacak eleştirileri görüyor gibiyim. Bu nedenle mahkememizle ilgili bu karardan öncede bazı düşünceler ve eleştirilerin olduğunu basın organlarından izledik.

Bunlar içinde efendim demokrasi ve insan hakları alanında tam bir süreç başlamış iken böyle bir sürecin bu davanın gündeme alınmasıyla sabote edildiği verilecek kapatma kararının, siyasi bir darbe olarak nitelendirildiği ve zamanlamasının da görüşülmesine ilişkin verdiğimiz tarihin çok düşündürücü olduğu ifade edildi.

Bu eleştirileri biz çok haksız ve acımasız olarak değerlendiriyoruz. Bu dava 2 yılı aşkın süredir devam etmekte. 2 yıldır bu konuda Yargıtay cumhuriyet başsavcılığı’yla olan 141 belgenin eklerine ilişkin eksiklikler görüldü ve bu eksiklikler tamamlanmaya çalışıldı. Bizim bu partiye ilişkin gündemi tespit ederken, dışarıda sürmekte olan demokratikleşme süreciyle ilgili herhangi bir ön görümüz değerlendirmemiz, tasarrufumuz asla olmamıştır.

Anayasa Mahkemesi hak ve özgürlükler konusunda bireyle devletin menfaatleri ve çıkarları, daha doğrusu anayasa’da koruma altına alınmış değerler arasında denge kuran bir kurumdur.

Hem ifade özgürlüğünün hemde örgütlenme özgürlüğünün kullanılmasına ilişkin ölçülerin olduğunu biliyorsunuz. Bir siyasi parti terör şiddet baskı içeren eylem ve söylemleri kullanma hakkına sahip değildir. terör ve şiddet içeren eylemlerle, barışçıl önerilerini birbirinden ayırmak zorundadır.

AİHM KARARLARINA UYGUN

Nitekim AİHM’de son yıllarda vermiş olduğu kararla bu konunun üstünde çok açık bir biçimde durmuştur. Bu konuda önemli ölçütler yaratmıştır.

Bir siyasi partinin terör ve şiddete yakınlığı meşru göstermeye çalışması propagandası övülmesi ona yardım ve yataklık yapılması açık ve gizli destek verilmesi sözleşmeye asla uygun görülmemiştir.

Bir partinin savunduğu ve önerdiği toplumsal projesi ne kadar kutsal olursa olsun yöntem olarak eğer terör ve şiddetle ilişki kurmuşsa, bu amacının bence hiçbir anlamı yoktur. Anayasa Mahkemesi son yıllarda verdiği kararlarla da AİHM’in yapmış olduğu bu kriterleri kullanıyor ve buna örnek olarak en son verdiği HAK PAR kararında bunu uygulamıştır.

Hukukun yükünü mahkemeler çeker. Siyasetin yükünü de siyasetçilerin çekmesi lazım. Kimse mahkemelerin siyasi bir görev şeklinde yardım beklememelidir, hakkı da yoktur. Siyasi partiler ilgili ve ihtiyaç duyulan yasal değişiklikleri yapması için her fırsatta çağrıda bulunduk.

Ancak bu çağrımızı biz siyasilere duyurmayı başaramadık. Hemen belirtelim ki bu çağrının içinde siyasi partilerle ilgili yasal düzenlemelerde, terörle şiddete ilişkin izin veren bir düzenleme asla yapılamaz. Dünyanın hiçbir yerinde, terör ve şiddete bulaşmış bir siyasi partiye ne ifade nede örgütlenme özgürlüğünde bir hak verilmektedir.

Hemen belirteyim ki T.C.’nin bütün kurumları ve sistemleri çalışmaktadır. Yılgınlık ve umutsuzluk bu toplumun tarihi yoktur olmayacaktır. Demokrasi sorunlara çözüm bulma sanatıdır. Çoğulculuk ve hoşgörü ortamında çözüm üretmemek mümkün değildir. siyasi etnik dinsel farklılıklarımızla bizlerin birlikte yaşama azmini ve becerisini göstermek zorunda olduğumuzu altını çizerek ifade etmek istiyorum.

Milletimizin terör karşısında gösterdiği asil duruşu adeta tarih yazmaktadır. 40 yıldıer terörün bütün acımasız saldırılarına rağmen birlikte yaşama arzusunu asla kaybetmemiştir.

Evet zorlu bir süreçten geçiyoruz. Çözüm yeri parlamentodur, bu inancı kaybetmemeliyiz. Son olarak siyasi aktörlere çağrı yapmak istiyorum.

Öfke ve siyasi gelecek endişelerinden arınarak kaybolan diyaloglar kurulmalıdır ve milletimizin layık olduğu ve devletin gerekli kıldığı yasal değişiklikler bir an önce değiştirilmelidir.

Ahmet Türk kararı nasıl karşıladı?

Kapatılma sonrası ilk açıklama DTP lideri Türk'ten geldi. Türk, sine-i millet kararından geri dönüş olmadığını açıkladı.

Kapatma kararından sonra DTP'den yapılan ilk açıklamada sine-i milletten geri dönüş olmayacağı mesajı verildi. Kapatma sonrası hakkında siyasi yasak kararı

verilen DTP lideri Türk, "Daha önce aldığımız kararların arkasındayız. Arkadaşlarımız dilekçelerini Meclis'e ulaştıracaktır" dedi.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararının ardından kameraların karşısına çıktı.

Ahmet Türk'ün ilk sözleri şöyle oldu: Arkadaşlar açıklama yarın parti merkezinde yapılacak.

PARTİ KAPATMAK ÇÖZÜM OLMAYACAKTIR


Aşırı izdiham nedeniyle konuşmasına güçlükle devam eden Türk şöyle konuştu:

"Anayasa Mahkemesi'nin kararını hepimiz gördük. Başından beri söyledik, sancılı bir süreci yaşıyor. Elbette demokratik siyasette parti kapatmak, bir umutsuzluğu derinleştirir. Ama biz bütün buna rağmen Türkiye'de barışın yakalacağına inanıyoruz. Bu sancılı sürecin uzamaması, herkesin yeniden düşünmesi ve gerçekten Türkiye'de halkların kucaklaşacağı bir anlayışı egemen yapması lazım.

BARIŞ VE DEMOKRASİ ZAFERE ULAŞACAK

Türkiye parti kapatmakla bu sorunu çözemez. Türkiye ortak akılla bu süreçten çıkabilir. Yarın açıklama yapacağız. Aldığımız kararların arkasındayız. Şu aşamada söyleyebileceğim şunlardır. Mutlaka demokrasi ve barış zafere ulaşacaktır. Ne kadar engellenirse engellensin barış ve demokrasi üstün gelecektir. Böyle bir süreci yaşamak elbette insanlarda bir kırılma yaratır. Gerçekten bunu yaşamamak için süreci hassasiyetle izleyeceğiz. Amacımız sorunun çözümüdür. Benim yasaklanmış olmam, Aysel Tuğluk'un yasaklanmış olması siyasette mücadelenin biteceği anlamına gelmez.

DTP kapatıldı, bu isimlere yasak geldi!

Anayasa Mahkemesi, DTP hakkındaki kapatma davasında kararını açıkladı. Şu isimlere siyasi yasak getirildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yaptığı açıklamada, DTP'nin "temelli" kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

DTP'nin üst düzey yöneticilerine siyaset yasağı getirildi. Yasaklı isimler 5 yıl süreyle siyaset yapamayacak.

Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliği düşürüldü. Böylece DTP'nin meclisteki grubu düşmüş oldu.


BU İSİMLERE YASAK GETİRİLDİ

Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt,i Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğlulları, Necdet Atalayı, Nurettin Demirtaş ve Selim Sadak’ın Anayasa’nın 69. maddesinin 9. fıkrası gereğinde, gerekçeli kararın Remi

5 yıl süreyle, bir başka partinin kurucusu, yönetici denetçisi olamayacaklarına karar verildi..

Haşim Kılıç kapatma kararının oy birliği ile alındığını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi, DTP hakkındaki kapatma davasının 4. günkü görüşmelerini tamamladı. Yüksek Mahkeme Heyeti, davaya ilişkin 4. gün görüşmelerine saat 09.30’da başlamıştı. Mahkeme Heyeti’nin bugünkü görüşmesi yaklaşık 8 saat sürdü.

Haşim Kılıç, DTP'nin ''Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı' haline geldiğinin anlaşıldığından Siyasi Partlier Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince kapatılmasına karar verilmiştir" dedi..

Kılıç, DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un partinin kapatılmasıyla ilgili gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra milletvekilliklerinin sona ermesine karar verildiğini bildirdi

Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Leyla Zana, Nurettin Demirtaş, Orhan Miroğlu'a 5 yıl siyaset yasağı getirildi.Kararların oy birliğiyle alındığını ve partinin tüm mal varlığına el konularak Hazine'ye iade edileceğini de bildirdi.

Kılıç açıklama sonrasında 'Yapılacak eleştirileri şimdiden görebiliyorum..Verilecek kararın zamanlaması için verilen tarihin amaçlı olduğu söylendi. Bu yorumlar çok acımasız.. Biz iki yıldır bu davayı görüşüyoruz..Eksiklliklerimiz vardı ve bu eksiklikler raportörümüz aracılığıyla giderilmeye çalışıldı ve bu zamana denk geldi' dedi..

Kılıç ayrıca, 'Bir siyasi partinin terörü ve şiddeti meşrulaştırmaya çalışması uygun değildir' derken, Anayasa Mahkemesi'nin terör ve şiddeti, barışçıl çabalardan ayrı tutarak kararını vermiş olduğunu söyledi..

KARAR DÖRT GÜNDE VERİLDİ

Anayasa Mahkemesi davayı 8 Aralık Salı günü esastan görüşmeye başlamıştı. Yüksek mahkeme, 4 günün sonunda açıklama yaptı.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranıyor. Kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekiyordu.

DTP'li Tuğluk'a hapis yolu gözüktü

DTP'li Tuğluk aldığı siyaset yasağı ile kurtulamayacak. Tuğluk'a cezaevi yolu görünüyor

DTP’nin kapatılmasıyla birlikte siyaset yasağı getirilen iki milletvekiline de cezaevi yolu göründü. DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un kesinleşmiş 1 yıl 6 ay hapis cezası ve devam eden pek çok davası var. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk hakkında da 23 dosya bulunuyor.

Aysel Tuğluk Ekim ayının sonunda yaptığı bir konuşma nedeniyle yargılandığı dava sonucunda “terör örgütünün propagandasını yapmak” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Tuğluk milletvekili dokunulmazlığı bulunduğu için bu cezayı yatmadı. Şimdi dokunulmazlığı kaldırıldığı için cezaevine girecek.

Tuğluk hakkında kesinleşen bu hapis cezasının yanı sıra benzer suçlardan devam eden de pek çok dava bulunuyor. Bu davaların sonuçlarına göre de alınan cezalar Tuğluk’un cezaevi serüvenini uzatabilecek.

AHMET TÜRK'ÜN 23 DOSYASI VAR

Milletvekili dokunulmazlığı kaldırılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk de zor durumda. Dokunulmazlığının kaldırılmasıyla birlikte devam eden 23 dosya işleme girecek ve bu davaların kararları sonucunda hapis cezası alabilecek. Bu durumda Türk’e de yakın zamanda cezaevi yolu görünüyor.


AKP temkinli MHP net CHP alkışladı


DTP hakkındaki verilen kapatma kararı gündeme bomba gibi düştü. Kapatma kararına ilk tepkiler şöyle oldu.

DTP hakkındaki kapatma kararı gündeme bomba gibi düştü. İlk açıklama AKP'den geldi. AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat parti kapatmaların hiçbir yarar getirmediğini ve sistemin değişmesi gerektiğini söyledi. Ve DTP'ye tüyo verdi.

Ardından Bahçeli'nin açıklaması gündeme düştü. MHP lideri kapatılmayla ilgili çok net bir görüş sergiledi ve "Mahkemenin kararıdır, saygıyla karşılanmalı" dedi...

CHP ise kararı alkışladı. Grup Başkanvekili Mehmet Şandır Anayasa Mahkemesi'nin başka bir karar vermesi mümkün değildir deyip DTP'nin terör örgütüyle yakınlığına dikkat çekti.

İŞTE DTP'NİN KAPATILMASINA İLİŞKİN İLK TEPKİLER

AK PARTİ

MEHMET BİR FIRAT: PARTİ KAPATMAK SORUNU ÇÖZMEZ


AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, parti kapatmanın ülkeye hiçbir yararının olmadığını söyleyerek,"P" harfini koruyarak ilk iki harfi değiştirdiğiniz zaman yeni bir parti kurarak rahatlıkla yeni bir parti kurulabilir" dedi.

NTV'de Anayasa Mahkemesi'nin kararını değerlendiren Fırat'ın açıklamaları şöyle;

"Demokratik sistemlerde çok istisnayi durumlar olmadıktan sonra bir siyasi partinin kapatılmaması gerekiyor. Şu anda Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kapatma karanının gerekçeli kararını görmeden, hangi dellilerle bu partiyi kapattığını söylemek mümkün değil.


Burada yeterli delilin olup olmadığını söylemek biraz önce de söylediğim gibi mümkün değil. Bu nedenle, gerekçeli kararı beklememiz gerekiyor. Ancak demokratik sistemlerde parti kapatmak mümkün değil. Zaten bu partinin sonundaki "P" harfini koruyarak ilk iki harfi de değiştirerek, yeni bir parti kurmak mümkün ve basit. Bu da gösteriyor ki parti kapatmak bu ülkede sorunu çözmüyor."

PARTİLERİ HALK KAPATMALI

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, DTP'nin kapatılmasının ardından, "Partilerin kapatılmasına karşıyız. Partileri halk kapatmalı. Ancak karara saygı duyuyoruz" açıklamasında bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Prensip olarak biz parti kapatılmasına karşıyız. Bununla beraber bütün çözüm sağlanmış olmuyor. Ancak bu, Anayasa Mahkemesinin verdiği bir karar. Gerekçeli karar ortaya çıkana kadar kesin cümleler etmemek lazım. Biz de bu gerekçeli kararı bekleyeceğiz ama şu anda hukukun, yargının verdiği bir karar vardır ve bunu hep beraber takip edeceğiz" dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Partiyi milletin kapatması gerektiğini düşünüyorum. Neticede partinin kapatılmasını zorlaştırmak gerekir. Eğer suçu varsa kişilere ceza vermek gerekir. Partiler yeniden kurulabilir. Bilmiyorum ama hazırlıkları vardır herhalde" diye konuştu.

CHP

ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKA KARAR VEREMEZDİ


CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek, siyasi partilerin kapatılmasından yana olmadıklarını ancak partilerin de hukuk kurallarına uymalarının gerektiğini söyledi.

Özyürek, "Tabii ki bir partinin kapatılmasını istemeyiz ancak keşke DTP terör örgütü PKK ile arasına mesafe koyabilseydi. Onun şiddet uygulamalarına yandaş olmasaydı ve bugünkü durum ortaya çıkmasaydı. Ama Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu hükümleri dikkate alındığında Anayasa Mahkemesi'nin, hukuken başka bir karar vermesi zordu. Bu kararı istemeyenler de siyasi açıdan değerlendirme yapıyorlardı. Hukuki açıdan başka bir kararın verilmesinin zor olduğunu herkes söylüyordu. Terörle yandaş olan bir parti kabul edilemez. Bu bizim yasalarımız açısından da böyle Avrupa'da da böyle, AİHM kararları da böyle. Bu bakımdan Anayasa Mahkemesi'nin kararı hukuki açıdan yerinde, doğru bir karardır. AİHM kararlarıyla da uygunluk gösterir" dedi.

DTP'nin kapatılmasının ardından siyasi gelişmelerin yaşanabileceğini de belirten Özyürek, "Tepkiler huzuru bozacak nitelikte olursa bu hükümetin görevidir. Gereğini yapacağına inanıyoruz. Herkese sükunet tavsiye ediyoruz. Olaylar sükunet ve doğru düşünülerek değerlendirilmeli. Anayasa Mahkemesi hukuki açıdan üstüne düşen görevi yapmıştır. Siyasi sonucu açısından da gelişmeler olacaktır. Bunların Türkiye'nin huzurunu, güvenini tehdit edecek şekilde olmamasını diliyoruz" diye konuştu.

MHP

BAHÇELİ: MAHKEMENİN KARARI SAYGIYLA KARŞILANMALI


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Yüce mahkemenin bu kararını herkesin saygıyla karşılaması ve içinden geçilmekte olunan nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmasını" istedi.

Bahçeli, "Bu kararda dikkati çeken bir husus, 2 DTP'li milletvekilinin milletvekilliği düşürülerek siyasi yasak kapsamına alınması olmuştur. Bu milletvekilleri dahil 37 DTP yöneticisine siyasi yasak yaptırımı uygulanmıştır. Yüce mahkemenin kararının açıklanması ile DTP'nin siyasi faaliyetleri son bulmuş ve malları Hazineye devredilmiştir. Bugün itibariyle kapatılan DTP'ye mensup milletvekilleri bağımsız milletvekili haline gelmişlerdir" ifadesini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Karar huzuru kaçırmamalı" dedi.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: DTP, KAPATILDI, 37, KİŞİ, YASAKLI,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
90
77
1
3
29
33
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
10
14
9
33
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı