Haber Detayı
24 Şubat 2010 - Çarşamba 00:00
 
“DÜNYADA 840 MİLYON KİŞİ AÇ, 1 MİLYAR İNSAN OBEZİT!”
Güncel Haberi


Kocaeli İl Tarım Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet İncir Kocaeli Aydınlar Ocağı üyelerine “Güvenli Gıda, Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları – 174 Alo Gıda” konusunda bilgi verdi.



Kocaeli İl Tarım Müdürü Mehmet İncir yaptığı konuşmada; “Yüzyılımızın özellikle son çeyreğinde çevre kirliliği ekolojik dengeyi gittikçe daha çok tehdit eder bir hale gelmiş bu da yaşayan her türlü canlı ve insanların sağlığını tehlikeye sokmuştur.                                                                                         

Doğaya saygı, insana saygı

Diğer taraftan sentetik mineral gübre kullanımı sonucunda yeraltı suları insan sağlığını etkileyecek derecede kirletilmektedir.

Tarımda yoğun şekilde kimyasal madde kullanımları sonucunda birim alandan elde edilen ürün miktarı artmasına rağmen günümüzde hala açlık sorunları devam etmektedir. Bu gün gıda maddeleri üretiminin yetersizliği değil dağıtımı ve gıda güvencesi ile gıda güvenliği kavramları tartışılmaktadır.

Bu sorunlara çare arayan insanlar çözüm için yine doğadan yararlanan ancak ona karşı olmayan onunla dost ve ona saygılı üretim Sistemlerini geliştirmişlerdir. Günümüzde organik tarım veya ekolojik tarım olarak adlandırılan bu sistemin özü; doğaya saygıyı, toprağa saygıyı en önemlisi insana saygıyı ön plana alır.

İyi tarım uygulaması

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın “Güvenilir tarım, güvenilir gıda” için başlattığı iyi tarım uygulamaları (İTU) sistemi, tarım ürünlerinin en yüksek besin ve hijyenik değerde tüketiciye ulaşabilmesi için 236 farklı kriterin yerine getirilmesini öngörüyor. Buna göre üretimin her aşaması kayıt altına alınırken, üreticinin tarlaya atılacak tohumun seçiminden toprakta üretimin yapılmasının çevreye olası etkisine, kullanılacak ilacın standardından tarlada çalışan işçilerin sağlığına kadar çok sayıda kritere uygun hareket etmesi temin ediliyor. Türk meyve sebze üreticisinin özellikle dış pazarlardaki gücünü artırmak için sistemi hayata geçiren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sistemin yaygınlaşması için etkin çalışmalar yürütüyor.

İyi tarım uygulamalarında üreticinin, birim alandan en yüksek verim ve kaliteyi yakalayabilmesi için bir tarım danışmanı gözetiminde faaliyetlerini sürdürmesi öngörülüyor. Ayrıca üretim öncesi toprak ve su analizleri yapılarak, optimum verimi sağlayacak gübreleme ve sulama programı sağlanıyor, Organik Tarımdan net olarak farkı kimyasal gübre ve zirai ilaca izin veriyor ama bunu kalıntı bırakmayacak şekilde kurallara bağlıyor.    
Sertifikasyon

Yeni sistemde hem organik tarımda hem de İyi Tarım Uygulamalarında Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sertifikasyon kuruluşları tarafından sertifika verilmektedir. Halkımız ürün satın alırken ürünün organik veya İyi Tarım Uygulamaları esasına göre yetiştirildiğini sorgulamalı gerekirse sertifika sormalı ve buna öncelik vermelidir. Eğer bu yönde taleplerin artması bu şekilde kontrollü üretimi teşvik etmektedir. Ayrıca Bakanlığımız Üreticilerimize bu yönde üretim yapmaları için destek vermektedir. Örneğin Organik Tarım İçin dekarda 25 TL. İyi Tarım Uygulamalarında (Meyve, Sebzede )  dekarda 20 TL. İyi Tarım Uygulamaları esasına göre örtü altı yetiştiriciliğinde dekarda 80 TL. dir.                                                                                                                                                                                                                                                                          174 Alo Gıda hattı

Gıda konusunda tek yetkili Tarım Bakanlığı “Güvenilir gıda Sağlıklı Yaşam” sloganıyla kampanya başlatmış ve halkımıza yediğini içtiğine dikkat et GÜVENİLİR GIDA TÜKET diyerek bütün üretim ve tüketim yerlerinde lokanta, market, okul kantini ve benzeri aklımıza neresi gelirse gıdanın olduğu her yerde denetimler yapmaktadır. Ayrıca en iyi denetçi tüketicidir diyerek 174 ALO GIDA telefon hattını açarak tüketicilerin gıdaya ilişkin her türlü şikayet veya talebi Türkiye’nin her yerinden 174’ ü çevirerek çağrı merkezine bildirebilirler. Ayrıca gıdayla olsun, Organik Tarım olsun isterse de İTU ( İyi Tarım Uygulamaları) konularında ve Tarımsal Desteklemeler olsun İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinden detaylı bilgi alabilirler.” dedi.

Bir yanda açlık diğer yanda obezite

Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet İncir çok sayıda soruyu cevaplarken; “Dünyanın üretme problemi yoktur, bölüşme de dengesizlik vardır. 840 milyon insan açlıkla karşı karşıya, bir milyar insan ise obezit..                               

Küresel kriz her alanda gerilemeye sebep olurken gıdaya yatırım yapanlar kazandı. Kocaeli’de %3.5’luk büyüme sağlandı.                                                                   

Gıda ile ilgili yasalar çıktıkça tarımda da verimlilik ve güvenlik artmaktadır. Mühendislerimizin yazmadığı ilaçlar tarımda kullanılamaktadır.          

Kocaeli’de bugün 36 milyon adet piliçimiz var. Toplam sayının %12’si..      

Dün 13 ayrı Kurum gıda konuları ile ilgileniyordu… Bugün her ilde denetimlerini sürdüren Tarım Bakanlığı teşkilatı var..                               

Geçmiş denetimlerde kırmızı biberde araba kaporta boyasına rastlanırken, bugün artık yaygın denetimler ile böyle durumlarla karşılaşılmamaktadır.           

Tohum üretimi için 15-20 yıla ihtiyaç olsa da, ülkemizde üretilmelidir.      

Dünya literatüründe Akvaryum olarak nitelenen Körfez’de son aylarda 7 çeşit balığa rastlanması bizleri heyecanlandırmıştır..                                                

Batı Karadeniz tarım havzası çok önemli olup, Kandıra’yı Kocaeli ve ülkemizin yıldızı yapacaktır.” dedi.                                                                                

Büyük ilgi

Ahsen Okyar’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya; İl Genel Meclisi Başkanı Ali Ayaz, İSU Yönetim Kurulu üyesi Dr. H. İbrahim Kahraman, Prof. Dr. Mesut Gür, emekli İl Müftüsü Hikmet Kutlu, Kavakçılık Enstitüsü Müdürü Dr. Faruk Şakir Özay, Kızılay İzmit Şube Başkanı Muzaffer Şişmanoğlu, Av. Ruhittin Sönmez, Yeminli Tercüman Cemal Barış, İzmit Belediyesi Koordinatörü Ali Kahraman, Afyonkarahisarlılar Derneği Başkanı Dr. M. Şefik Postalcıoğlu, Final Dersanesi Kurucusu Kadir Durgun, Gıda Uzmanı Ahmet Özen, Sigortacı Erdal Baykara, Kimya Mühendisi Fevzi İkizoğlu, Çukurovalılar Derneği Başkanı Erdoğan Davut, Makine Mühendisi İdris Karakaş, Burak Şirket Müdürü İbrahim Yılmaz, Yörükler Derneği Başkanı Mehmet Özer,  Bağırganlı Taflan Koyu Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Barlak, Kültür Dersanesi kurucusu Ali Aydemir, Kocaeli Kandıralılar Derneği Başkanı Recep Yıldız, Makine Mühendisi Çetin Mut, Tekstilci İşadamı Serhat Duyar, Posoflular Derneği Başkanı Hamit Akbulut, Teknik Öğretmen Nizamettin Şahin, Makine Mühendisi Selahattin Kabadayıoğlu, eski İSKİ Yönetim Kurulu üyesi Musa Ordu, Endüstri Mühendisi Mustafa Toka, Bilgisayar Uzmanı Yunus Özen, Ziraat Mühendisi Hasan Uzunhasanoğlu katıldı.                                                                       

Plaket takdimi

Otel Asya’daki toplantı; Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı Ahsen Okyar ile Prof. Dr. Mesut Gür’ün birlikte İl Tarım Müdürü Mehmet İncir’e plaket takdimi, emekli İl Müftüsü Hikmet Kutlu’nun Derneğin hediyesini vermesi ile sona erdi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet İncir kimdir?

1958 yılında Gümüşhane’de doğdu.1982 Yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesini bitirdi. 1983-1984 yılları arasında Aksaray Koçaş Devlet Üretme Çiftliğinde Şube Şefi olarak, 1984-1985 yılları arasında Kocaeli Teknik Ziraat Müdürlüğünde Başmühendis olarak görev yaptı. Kocaeli İli Kontrol Şube Müdürlüğünün, Körfez ve Derince İlçe Tarım Müdürlüklerinin kuruluşunda görev aldı. 1988 -2005 yılları arasında da Körfez Tarım İlçe Müdürlüğü görevini yürüttü. 15.02.2005 tarihinden itibaren Kocaeli Tarım İl Müdürü olarak görev yapmaktadır. Evli ve 2 Çocuk Babasıdır.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: “DÜNYADA, 840, MİLYON, KİŞİ, AÇ,, 1, MİLYAR, İNSAN, OBEZİT!”,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
87
73
1
3
28
32
2
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
10
12
10
32
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı