Haber Detayı
10 Mart 2010 - Çarşamba 00:00
 
İRAN İLE SINIRA SIFIR NOKTADA ‘ORTAK SANAYİ BÖLGESİ’ KURULMASI İÇİN İLK ADIM ATILDI…
Güncel Haberi


Türkiye ile İran arasında başta sanayi alanında olmak üzere birçok alanda işbirliği yapılmasını öngören Mutabakat Zaptı’na Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile İran Sanayi ve Madenler Bakanı Ali Akbar Mehrabian imza koydu. Ortak Sanayi Bölgesi için düşünülen sınır illeri Van, Iğdır, Ağrı ve Hakkari…Oluşturulan komite, önümüzdeki günlerde yer tespiti yapacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün:

“Sayın Mehrabian geçtiğimiz ayda Türkiye’yi ziyaret etti. Kendisiyle o ziyarette Tahran ziyaretimiz sırasında bir protokol imzalamayı kararlaştırmıştık. İki bakanlık arasında sanayi ve ticaret alanında ekonomik işbirliğini geliştirmek istiyoruz.

Hem küçük orta boy işletmelerin birbiriyle daha çok işbirliği yapmasını hem de standartlar kurumumuz arasında işbirliğini güçlendirmeyi hem de teknoloji transferi gibi konularda işbirliği içerisinde olmayı hedefliyoruz.

Türkiye ile İran arasında sınır bölgesinde rekabet gücü yüksek, İranlı ve Türk işadamlarının bir arada bulunacakları, ortak tesis kuracakları, hem İran ve Türkiye’nin bazı ürün ihtiyaçlarını karşılayacakları hem de dünya pazarlarına buradan açılabilecekleri bir ortak sanayi bölgesi kurulması için de çalışmalar yapılacak. Tüm bu çalışmaları kapsayan mutabakat zaptını İran ile imzaladık.

Bu çalışmayı diğer komşu ülkelerle  de gerçekleştirebiliriz. Irak ile, Suriye ile de gerçekleştirme imkanımız vardır. Onlardan da bu tür teklif ve talepler geliyor ama Türkiye ile İran arasında kurulacak ortak sanayi bölgesi  diğer komşu ülkelere de örnek olacaktır.

İlişkilerimizi güçlendirmeli ve çeşitlendirmeliyiz. Bölgede barışın, huzurun,kalkınmanın sağlanması için komşuların, ülkelerin yakın işbirliğine ihtiyaç vardır.”

İRAN İLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK ALANLAR BELİRLENDİ…


Mutabakat Zaptı:

“Ekonomik açıdan her iki ülkenin sahip bulundukları potansiyelin daha iyi değerlendirilmesi suretiyle karşılıklı olarak her iki ülke lehine çok daha olumlu sonuçlar alınabilecektir. Bu çerçevede özellikle sanayi ve  ticaret alanlarında işbirliğinin daha da arttırılarak sürdürülmesi, teknoloji ve eğitim konularında somut projeler oluşturulması, özelleştirme ve ortak yatırımlar konusuna özel sektörün teşvik edilmesi ve desteklenmesi, Ortak Sanayi Bölgesi kurulmasına dair yasal şartların araştırılması konusunda mutabık kalındı.  Türkiye ve İran, özellikle sanayi alanında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla aşağıda yer alan sanayi dallarını öncelikli işbirliği alanlar olarak belirlemişlerdir.

-Otomotiv ve otomotiv yan sanayi

- Çimento, cam, çelik, seramik, vitrifiye, yüzey ve zemin kaplama gibi çeşitli türlerde inşaat ve yapı malzemeleri sanayi

- Enerji,  petrol ve gaza bağlı sanayi

-Makine ve zirai donanım aletleri sanayi

- Tekstil sanayi

-Tıbbi donanım malzemeleri sanayi

- Ahşap ürünleri ve kağıt sanayi

- Elektrikli ev araç ve gereçleri sanayi

- Kozmetik ve temizlik ürünleri sanayi

- Denizcilik ve gemi inşa sanayi

Taraflar yukarıda belirtilen ve gerekli görülecek olan diğer sanayi alanlarında her iki ülkede ve üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapılması, teknoloji transferinde  bulunulması, kalıcı işbirliğinin tesisi için gerekli zeminin ve uygulama yöntemlerinin oluşturulması  amacıyla her iki ülke uzmanlarının ortak çalışmalarının desteklenmesi ve özel sektör temsilcileri ile tüm iş dünyasının teşvik edilmesine vurgu yapmışlardır.

Ergün ve Mehrabian, iki ülkenin endüstriyel yatırımlarını desteklemek ve geliştirmek amacıyla, konuyla ilgili ayrıntılar, İran Küçük Ölçekli Sanayi ve Sanayi Bölgeleri Kurumu ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürlüğü) arasında yapılacak çalışmalar sonucunda belirlenmek üzere sınıra sıfır noktada veya her iki ülke topraklarında en kısa zamanda Ortak Sanayi Bölgesi kurulmasına dair mutabakat zaptını imzaladılar. Konunun yürütülmesinden iki ülkenin uzman çalışma grupları sorumlu olacak.  Bu çerçevede iki ülke arasında Ortak İzleme Komitesi de oluşturuldu.”

D-8 SANAYİ BAKANLARI ZİRVESİ İLK KEZ TAHRAN’DA TOPLANDI…

D-8 ÜLKELERİYLE OTOMOTİV ALANINDA İŞBİRLİĞİ…


Türkiye, Endonezya, Malezya, İran, Bangladeş, Nijerya, Mısır, Pakistan sanayi bakanları ve yardımcıları katıldı. Bakan Ergün’ün D-8 Zirvesine ilişkin değerlendirmeleri:

“İşbirliği yapacağımız alanlar var. Bunlar küçük ve orta boy işletmelerin karşılıklı olarak geliştirilmesi ve desteklenmesi, otomotiv sektöründe, demir-çelik, çimento, cam sanayi ve diğer alanlarda ülkelerin güç birliği yapmasıdır. Bu toplantıların mümkünse her yıl yapılmasını ve toplantılara 8 ülkenin işadamlarını da getirip, bu işadamlarının ortak yatırımlar yapmasını da amaçlıyoruz. 2010 yılında tahmin ediyorum bu konular ciddi bir şekilde ilerleme kaydedeceğimiz konular olacaktır. Elbette birçok işbirliği alanları var… Bunlardan birisi ülkelerin birbirine teknoloji transferi yapmaları ve birbirinin sanayi tecrübelerinden yararlanmaları… Sanayi siteleri kuruluşunda hem küçük sanayi siteleri hem organize sanayi bölgeleri hem Türkiye çok mesafe aldı, bu tecrübelerimizi D-8 ülkelerinin hepsiyle paylaşabiliriz.  İşbirliği yapacağımız alanlardan birisi de sektörler. Otomotiv sektörü de bugün belirlediğimiz işbirliği alanlarından birisi…Otomotiv sektöründe tecrübesi olan ülkeler var. Bunların başında Türkiye geliyor. İran, Endonezya ve Malezya da geliyor. Bu ülkelerin otomotiv sektöründe önemli bir mesafe aldığını görüyoruz. Dolayısıyla otomotiv alanında D-8 ülkeleri arasında kapsamlı bir işbirliği yapma imkanı vardır. Yan sanayide biz çok güçlüyüz. Tasarımda, arge çalışmalarında son derece iyiyiz. Bütün bunlar D-8 ülkeleri arasında yeni projelerin gelişmesine imkan sağlayacak fırsatlardır. Her zaman işbirliğine hazırız. “

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: İRAN, İLE, SINIRA, SIFIR, NOKTADA, ‘ORTAK, SANAYİ, BÖLGESİ’, KURULMASI, İÇİN, İLK, ADIM, ATILDI…,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı