Haber Detayı
03 Aralık 2023 - Pazar 09:36
 
KOÜ’DEKİ YENİ AKADEMİK ATAMA(MA) YÖNERGESİNİ KABUL ETMİYORUZ
Kocaeli Üniversitesi yeni akademik atama yönergesine sendikalar tepkili. Hürriyetçi Eğitimsen Kocaeli Üniversitesi Baştemsilcisi Do. Dr. Ali Talip Akpınar'ın yazılı açıklaması şöyle;
Güncel Haberi


"KOÜ’DEKİ YENİ AKADEMİK ATAMA(MA) YÖNERGESİNİ KABUL ETMİYORUZ

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü “Öğretim Üyeliği Atama ve Yükseltme Yönergesi”nde değişikliğe gitmek için bir taslak yönerge hazırlamış ve akademisyenlerin görüşüne sunmuştur. HÜRRİYETÇİ EĞİTİM SEN olarak bu yönerge taslağını bu haliyle kabul etmemiz mümkün değildir. Konuyla ilgili peyderpey fikir ve önerilerimizi sunmak niyetindeyiz. İlk olarak vurgulayacaklarımız aşağıdaki gibidir:

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü öncelikle;

  • Lisansüstü eğitimi olan fakülte ve yüksekokullarda ‘doktor’ ünvanına sahip araştırma

görevlilerinin öğretim üyeliğine atanarak lisansüstü tez danışmanlığı yapabilmeleri sağlamalıdır.

  • Lisansüstü eğitimi olmayan meslek yüksekokulu ve yüksekokullardaki doktor öğretim üyesi,

doçent ve profesör ünvanına sahip akademisyenlere Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitüsündeki ilgili anabilim dallarından lisansüstü öğrenci danışmanlığı verilmesini zorunlu hale getirmelidir.  

(Lisansüstü eğitimi olmayan meslek yüksekokulu ve yüksekokullardaki dr. öğretim üyesi, doçent ve profesör ünvanına sahip akademisyenlere lisansüstü ders veya tez danışmanlığı verilememesi,  yıllardır çözülemeyen veya çözülmeyen bir sorundur. Lisansüstü tez danışmanlığı yapamayan doktor öğretim üyeleri doçentlik başvurusu yaparken puan alamamaktadır ve jüri üyelerince önyargı ile değerlendirilebilmektedirler.)

KOÜ Rektörlüğü’nün Öğretim Üyeliği Atama ve Yükseltme Yönerge Taslağının 9-c maddesindeki/bendindeki Profesör Olarak Atanma Şartları arasında yer alan “En az 2 adet tamamlanmış yüksek lisans veya en az 1 adet tamamlanmış doktora danışmanlığı yapmış olmak zorunluluğundan ötürü lisansüstü eğitim tez danışmanlığı alamayan meslek yüksekokulu ve yüksekokullardaki doçentlerin profesör olmaları mümkün değildir.

  • Bilimsel araştırma projeleri için destekler arttırılmalı; desteklerin verilmesinde Sağlık, Sosyal

Fen Bilimleri Enstitüleri için adaletli kotalar belirlenmeli ve üst düzey endeksli dergilerdeki yayın masrafları karşılanmalıdır.

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğünün hazırladığı taslak, asgari şartların ve kriterlerin çok fazla yükseltilmesinden dolayı adeta ATAMA-MA yönergesi haline gelmiştir. Örneğin; Eğitim Bilimleri, Filoloji, Mimarlık, Planlama ve Tasarım, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler ile Spor Bilimleri temel alanlarında doçent veya profesör kadrosuna atanabilmek için;

  • SCI-E, SSCI veya AHCI kapsamındaki Q1, Q2, Q3 ve Q4 olarak taranan dergilerde

yayımlanmış en az 2 makale; SCI-E, SSCI veya AHCI kapsamındaki (Q1, Q2, Q3 ve Q4), ESCI veya Scopus tarafından taranan dergilerde yayımlanmış en az 4 makale olmak üzere asgari 6 makale..

  • En az 2 adet tamamlanmış yüksek lisans veya en az 1 adet tamamlanmış doktora danışmanlığı

yapmış olmak

  • En az 1 yıl süreli ve bütçesi memur taban aylık katsayısının en az 5000 katı olan proje olmak

şartıyla AB Çerçeve Programı / NSF/ERC bilimsel araştırma projesinde koordinatör / alt koordinatör, yürütücü veya araştırmacı olmak; AB Çerçeve Programı / NSF/ERC bilimsel araştırma projesi dışındaki uluslararası projede koordinatör / alt koordinatör, yürütücü, araştırmacı veya danışman olmak; TÜBİTAK Ar-Ge (ARDEB, TEYDEB) ve TÜSEB Projelerinde yürütücü olmak, diğer TÜBİTAK Projelerinde yürütücü olmak, TÜBİTAK dışındaki diğer kamu kurumlarıyla yapılan bilimsel araştırma projelerinde yürütücü olmak; sanayi kuruluşları ile yapılan Ar-Ge projelerinde yürütücü olmak; diğer özel kuruluşlar ile yapılan Ar-Ge projelerinde yürütücü olmak,  TÜBİTAK Ar-Ge (ARDEB, TEYDEB) ve TÜSEB Projelerinde araştırmacı olmak; diğer TÜBİTAK Projelerinde araştırmacı olmak görevlerinden en az 1 adet gerçekleştirmek veya TÜBİTAK dışındaki diğer kamu kurumlarıyla yapılan bilimsel araştırma projelerinde araştırmacı olmak; sanayi kuruluşları ile yapılan bilimsel araştırma projelerinde araştırmacı olmak ve diğer özel kuruluşlar ile yapılan bilimsel araştırma projelerinde araştırmacı olmak görevlerinden en az 2 adet gerçekleştirmek gerekiyor.

KUÜ Rektörlüğü’nün mevcut doktor öğretim üyesi, doçent ve profesörlerden bu şartları sağlayanlarla sağlamayanların oranını kıyaslaması bu taslağın ‘Atama-ma’ Yönergesi olduğunu ispatlayacaktır. Keza;  Eğitim Bilimleri, Filoloji, Mimarlık, Planlama ve Tasarım, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler ile Spor Bilimleri temel alanlarında doçent veya profesör kadrosuna atanabilmek şimdiki kriterlere göre en az 5 kat daha zorlaştırılmıştır. Ayrıca bu temel alanlarda çalışan mevcut doçent ve profesör ünvanlı akademisyenlerin içerisinde en az bir 1 süreli ve bütçesi memur taban aylık katsayısının en az 5000 katı olan proje şartını sağlayabilenlerin sayısının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini düşünüyoruz.

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü; Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri gibi kategorilere göre halen dr. öğretim üyesi, doçent ve profesör olarak görev yapan akademisyenlerin yayın, proje, ders, lisansüstü danışmanlık vb. kriterler çerçevesindeki puan ortalamalarını dikkate alarak Öğretim Üyeliği Atama ve Yükseltme Yönergesini yenilemelidir.

KOÜ bu Yönerge Taslağını bu şekliyle uygulamaya karar verirse çalışma barışını bozan, özlük haklarını ihlal eden, adaletsiz ve haksız bir durum ortaya çıkacaktır. Dahası atanmak için başvuracak akademisyenleri, yine o yönergedeki kriterleri sağlayamayan akademisyenlerin değerlendirmesi gibi bir durum da ortaya çıkacaktır. Ayrıca Kocaeli Üniversitesi’nde görev yapan öğretim üyelerinin özlük haklarını alabilmek başka üniversitelere gitmelerine neden olacağı ve bunun da Araştırma Üniversitesi olma hedefine ket vuracağı öngörülmelidir.

Tüm bu nedenlerle Hürriyetçi Eğitim Sen olarak KOÜ’deki Yeni Akademik Atama/ma Yönergesini bu haliyle kabul etmemekle birlikte Kocaeli Üniversitesi’nin paydaşı bir Sendika olarak mağduriyetlere meydan verilmemesi ve Araştırma Üniversitesi hedefine ulaşılması için görüş ve çözüm önerilerimizi sunmaya hazırız. Kamuoyuna duyururuz.

Doç. Dr. Ali Talip AKPINAR

      Hürriyetçi Eğitim Sen

       Kocaeli Üniversitesi Baştemsilcisi"

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: KOÜ’DEKİ, YENİ, AKADEMİK, ATAMA(MA), YÖNERGESİNİ, KABUL, ETMİYORUZ,
Haber Videosu
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
90
77
1
3
29
33
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
10
14
9
33
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı