Haber Detayı
29 Kasım 2008 - Cumartesi 00:00
 
RÖPORTAJ: Karahasan; AKPden kurtulmanın zamanı geldi
Röportaj Haberi



CHP'den Derince Belediye Başkan aday adayı olan Osman Nuri Karahasan, sağcıların bile sosyal demokrat anlayışa hasret kaldığını ifade etti ve ekledi: "AKP'den kurtulmanın zamanı geldi"

Osman Nuri Karahasan adı önce siyasi kulislere SHP'nin Derince Belediye Başkan adayı olarak düştü. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, yaklaşan yerel seçimler öncesi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la el sıkışarak, CHP çatısı altında siyaset yapacaklarını açıklayınca durum değişti.  Eğitim camiası tarafından sevilen ve her kesimden destek alan Osman Nuri Karahasan da SHP'den Derince Belediye Başkan adaylığını dondurarak, CHP'den Derince Belediye Başkanlığı'na aday adayı olacağını önce CHP Derince İlçe Başkanı Atasoy Bilgin'e açıkladı.

Tavanda kurulan birliğin tabandaki en güzel temsilcilerinden biri olma adına yola çıkan Osman Nuri Karahasan'la ziyaretimize geldiği sırada hem adaylık sürecini hem de Derince için neler yapabileceğini konuştuk.

Derince'nin sosyal demokrat belediyeciliğin özlemini çektiğini söyleyen Karahasan, eğitimci olmanın getirdiği avantajla farklı bir bakış açısıyla yola çıkarak öncelikle ufkumuzu açtı.

Derince'de öncelikli olarak yoksulluk ve yolsuzluklarla mücadele edeceklerini belirten Karahasan, "Sosyal demokrat belediyecilik anlayışımız gereği yerel yönetimlerde iktidara geldiğimizde plansız, rantçı, vurdum duymaz, çıkar sağlayan, bir adım ötesini göremeyen yönetim anlayışına son vereceğiz. Sosyal demokrat belediyeciliğin en güzel örneklerini Derince'de yaşayacağız" dedi.

CHP'den Derince Belediye Başkanlığı'na aday adayı oldunuz? Sizce Derince'nin en önemli eksiği nedir?
Derince'de sol seçmenin yanı sıra sağ seçmenin de sosyal demokrat belediyeciliği özlemesi, Derince'nin en büyük eksiği. Derince'de yaşayanlar artık sosyal demokrat bir belediyecilik anlayışıyla yönetilmek istiyor. Derince Belediyesi kurulduğundan beri aynı zihniyet tarafından yönetildi. Derince, İzmit'le bütünleşmesine rağmen, köylülükten kurtulamadı. Sosyal demokrat belediyecilik adına önce Derince'yi köy görüntüsünden kurtarıp, modern şehir yapmak için aday oldum. Derince'de 45 yıldır yaşıyorum. A'dan Z'ye sorunlarını biliyorum. Derinceli sahiliyle kucaklaşması gerekirken, sahiline hasret kaldı. Sadece 60 Evler'de yapılan sahil düzenlemesi, Derinceliler'in sahille kucaklaşmasına yetmiyor. 1960'lı yıllarda Çelik Sanayi ile TEKFEN arasında denize giriyorduk. Şimdi denizimizin durumu ortada. Bırakın denize girmeyi, balıklarımız bile kaçtı. Derince'yi gerçek anlamda sahille buluşturacağız. Derince Limanı ile SHELL Fabrikası arasında kalan alanı halkımıza açacağız. Burası için çok önemli projemizi hazırladık. Seçimi kazanır kazanmaz da projemizi hayata geçireceğiz. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Derince'de büyük yatırımlar yapacağız.

RAHAT KAZANIRIZ
Seçimi kazanma noktasında kendinizden emin gözüküyorsunuz ?

Eğitimci olmamın getirdiği avantajların yanı sıra sol siyasetin hep içinde oldum. Derince'nin tüm mahalleleriyle  kucaklaşan biri olarak, bütün çalışmalarımda siyasi düşünce, toplumsal köken, inanç ayrımcılığı yapmadım. Yine bu anlayışımla tüm Derinceliler'i kucaklayacağıma inanıyorum. Derincelilik ruhu çatısı altında herkesin gönlüne giden yolu yapacağız. Derice'yi İzmit'in varoşu olmaktan çıkartıp, modernleşmesini ve şehirleşmesini sağlayacağız. Bunu da kuracağımız ekiple başaracağız. Bilgi birikimimiz, halkımıza olan yakınlığımız, onların neler bekledikleri konusundaki bilgilerimiz gelecek adına bize umut veriyor. Derince'de özlenen sosyal demokrat belediyecilik anlayışını getirmek adına çalışacağız. Herkesin beklentisine de cevap verecek bir yapı içinde olacağız. Halkımızdan aldığım inanç ve güvenle de seçimi Derince'de rahat kazanacağımıza inanıyorum.

Yani Derince'nin çehresini değiştirmeye adaysınız?
Evet, Derince'nin gerçek anlamda çehresini değiştireceğiz. Bizim bu konuda belediyecilik noktasında son derece başarılı olmuş, bizlere örnek belediyecilik sunmuş önderlerimiz var. Sefa Sirmen'in yokluklar içinde İzmit'in çehresini nasıl değiştirdiğini hep birlikte gördük. Bu anlayış meselesi. Biz de Derince'nin çehresini değiştireceğiz. Bunu her alanda yapacağız. Sosyal belediyecilik anlayışımız gereği, işsiz gençlerimize yönelik iş istihdamı sağlayacağız. Derince'de değişimi kent meydanı projemizle de başlatacağız. Bütün dünyada kentler meydanlarıyla anılıyor. Kent kültürü de meydanlarda oluşuyor. Kentlerde değişik yörelerden gelen insanlarımızın hemşehrileşmesine meydanlar katkı sağlıyor. Bunun için de Derincemize kent merkezi projemizi uygulayacağız. Engelli ve yaşlılarımızı da kent yaşamına katacağız. Ulaşım başta olmak üzere parklar, kaldırımlarımız, yollarımız, tüm sosyal alanlarımız engellilerimize ve yaşlılarımıza göre düzenlenecek. Engellilerimiz işlerini daha çabuk görmeleri için belediye bünyesinde birim kuracağız. Katılımcı belediyecilik lafı herkesin ağzında, ama uygulamada yapılmıyor. Projelerimizi halkımızın katılımıyla gerçekleştireceğiz. Projelerimizin nasıl yönetileceğine de vatandaşlarımız tarafından oluşturacağımız Proje Karar Kurulu karar verecek. Düzenli olarak toplantılar yaparak, yönetilenleri yönetime katacağız. Sanayicimiz, ticaret yapan esnafımız, sendikalarımız, meslek odalarımızın temsilcilerinin bir araya geleceği konsey kuracağız. Derince'nin gelişmesine hep birlikte katkı sunacağız.

HERKESİN DESTEĞİNİ ALDIM
Derince'de CHP içinde politika yapan aday adayları var. Dışarıdan gelen birisi olarak örgütün size yaklaşımı nasıl ?

Eğitimci olmam nedeniyle herhangi bir siyasi partinin içinde yer almadım. Görevimden istifa ederek, Derince Belediye Başkanlığı'na aday adayı olduğumu resmi olarak açıklayacağım. Benim parti içinde tanınmama gibi bir durumum yok. Yıllardır çizgimiz belli. Solda siyaset yapan herkes tarafından tanındığım gibi diğer siyasi partilerde görev yapan veya diğer siyasi partilere gönül vermiş bir çok arkadaşım var. 1975 yılında Derince Esentepe Kültür ve Dayanışma Derneği'ni kurduk. Derneğin başkanlığını yaptım. Yine Esentepe'de 1980 öncesi Halk Kooperatifi'ni kurduk. 1980 öncesi yaşanan yağ kuyrukları, gıda kuyruklarında perişan olan halkımızın sorunlarına çözüm bulmak için çalıştık. Kooperatifte görevli olan arkadaşlarla birlikte insanlarımıza İstanbul'dan ihtiyaçlarını giderecek yağ, pirinç gibi gıda maddelerini getirdik. Halkımızla, partililerimizle iç içe oldum. Derince'de siyaset yapan, siyasi önderlerin hepsi arkadaşımdır. Adaylığım noktasında adı aday adayı olarak geçen ancak aday olmayacak arkadaşlarımızın da desteğini aldım. Parti içinde sorunum yok. Örgütümüze yakınım.

CHP Derince'de anket çalışması başlattı. Sizin adınız ankete son anda girdi sanırım.
Evet. CHP bu dönem aday belirleme noktasında anketlere önem veriyor. CHP'den aday adayı olan arkadaşlarımızın bulunduğu listeye iki gün sonra eklendim. Herşeye rağmen anketler konusunda da sıkıntım yok. Kendime güveniyorum. Derinceli beni, ben Derinceliler'i tanıyorum. CHP'yi temsil edecek aday örgüt tarafından belirlenecek. Örgütümüz de il yönetimimize sonucu söyleyecek, çıkan sonuçlar da genel merkeze gönderilecek. Süreç böyle işliyor. Ankette olan tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Hepimizin ortak hedefi de Derince'yi AKP'den kurtarmak.

Eğitimci olarak, Derince'de eğitim konusunda neler yapacaksınız? Projeniz var mı?
Eğitim konusunda neler yapacağımızı projelendirdik. Aday olduğumuz noktada da bunu çok daha detaylı anlatacağım. Ancak, kısa olarak söylemem gerekirse Derince'de eğitim gören gençlerimizin eğitim kalitelerinin yükselmesine katkı sunacağız. Özellikle üniversite kazanma oranının yükselmesi için gerekli olan alt yapıyı sağlayacağız.

İYİ BİR KADRO KURACAĞIZ
CHP'den aday olursanız, kadronuzu nasıl oluşturacaksınız ?

Bu konuda çok şey söylenebilir. Ancak, öncelikle süreci beklemek gerekir. Her arkadaşımız aday adayı. Aday olunca bunlar gündeme gelecek. Tabi ki örgütümüzle birlikte oturacağız. Halkımızın bizden beklentilerine cevap verecek en güzel kadroyu kuracağız. Bu hem meclisimiz için geçerli olacak hem de belediye yönetimi için. Meclisi oluştururken kıstaslarımız mutlaka olacak. Parti içinden kıstaslara uyan arkadaşlarımızın talepleri değerlendirilecek. Belediye yönetiminde de bilgi birikimine güvendiğimiz, tecrübeli arkadaşlarımız olacak. Bu gerçek anlamda kadro işi, güzel bir kadro kuracağız ve halkımızın önüne pırıl pırıl bir kadroyla çıkacağız. Temiz siyaset dediğimiz için de temiz başkan ve temiz kadrolarımız olacak. Halkımızı özlem duyduğu sosyal demokrat belediyeciliğin Derince'ye gelmesi için gerekirse bazı arkadaşlarımızdan da özveri isteyeceğiz. Çünkü, halkımız artık AKP'den kurtulup, CHP'nin iktidar olmasını istiyor. Bu nedenle de bizlerin hata yapma şansı yok. Hata yapmadan en güzel bir şekilde tüm halkımızı kucaklayacak kadrolarla seçime gireceğiz. Seçimi de rahat kazanacağız.

AYDA 600 YTL HEMŞEHRİCİLİK GELİRİ
"Yoksulluğu önleyeceğim" diyorsunuz, iddialı bir açıklama değil mi?

İddialı bir proje. Evet, yoksulluk insanlarımızın kaderi değil. AKP hükümeti, insanlarımızı kömür ve gıda yardımıyla rencide ediyor. Biz, insana gerekli saygı ve değeri verdiğimizden bu konuda da ciddi araştırmalar yaptık. Ortaya koyduğumuz proje kapsamında da vatandaşlarımıza hemşehrilik geliri adı altında imkan sağlayacağız. Öncelikli olarak ihtiyaç sahibi olan her aileye doğrudan veya dolaylı olarak ayda en az 600 YTL'lik hemşehrilik geliri sağlayacağız. Ayda 600 YTL altında geliri olan tüm ailelerimize de eğitim, sağlık, eşya, gıda ve yakacak yardımı yapacağız. Barınma yardımı konusunda da vatandaşlarımızın mağduriyetlerini giderecek uygulamamız olacak. Burada gıda ve kömür yardımı kafaları karışmasın. Biz, bir elin verdiğini ikinci elin görmeyeceği şekilde bu yardımı gerçekleştireceğiz. Halkımzı kesinlikle rencide edecek yaklaşım içinde olmayacağız. Dar gelirli vatandaşlarımızın su, otobüs gibi belediye hizmetlerinden bedelsiz olarak yararlanmalarını sağlayacağız.

Osman Nuri Karahasan kimdir?

1954 yılında Giresun- Bulancak doğumlu olan Osman Nuri Karahasan ilkokulu İstanbul'da, ortaokulu Derince'de, liseyi de Kocaeli Teknik Lisesi'nde okudu. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi'ni 1980 yılında bitiren Karahasan, 28 yıllık eğitimci. Kocaeli Endüstri Meslek Lisesi'nde müdür yardımcılığı görevinde bulunan Karahasan, evli ve 3 çocuk babası.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: RÖPORTAJ:, Karahasan;, AKPden, kurtulmanın, zamanı, geldi,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
90
77
1
3
29
33
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
10
14
9
33
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı