Haber Detayı
08 Mayıs 2008 - Perşembe 00:00
 
SÖYLEŞİ: DEKMAK Başkanı; Ülkeler arası dostluk girişimlerini hiçe saydılar
Röportaj Haberi



 Değerli dostum  DEKMAK_Kocaeli Afet Kurtarma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Sayın Barış EREN bey ile yaptığımız söyleşide;
   
Barış EREN bey;    Kendisine, derneğine ve   asrın felaketi olan 17 Ağustos depreminde Derince ilçesine, Japonya’dan gelerek burada arama – kurtarma çalışmalarında bulunan, merkezi Japonya’da Kobe şehrinde olan NGO-KOBE Derneği’ne karşı Derince Belediyesi’nin şu andaki yönetiminin yaptıkları  bir onur meselesi olmuş.

Kendisine Barış bey konuyu açarmısınız dediğim de bir atasözümüz vardır. Bir dokun bin ah işit diye. Barış beyde öyle dolmuş ki başladı anlatmaya;
   
“17.08.1999 tarihinde asrın felaketine maruz kalmış olan Derince ilçemizde yaşayan  insanlarımıza derneğimizle  bu vakte kadar yoğun çalışmalarımız ile  iyileştirme gayretlerine devam etmekteyiz.
   
Büyük  depreme uğrayan bu  insanlar için , bize yardım etmek amacıyla kendi olanaklarıyla yurt dışından gelen diğer insanlar  ve derneklerle beraber depremde arama-kurtarma çalışmaları, çadır kent kurma çalışmaları,tıbbi ve psikolojik çalışmalar yerine getirilmiştir.Japonya’dan gelenlerle birlikte dernek olarak yardım ve destek vermiştik.
    
NGO-KOBE  Derneği ile o kadar çok sıcak dostluğumuz oluştu ki deprem çalışmaları bittikten sonra, dostlarımız Papua Yeni Gine’de  olan depreme gitmek üzere hazırlanmaya başladılar.  Bu arada Başkanları Sayın Kusachi bey benimle görüşmek istediğini belirtti. Kendisi ile yaptığımız görüşmede rakam vermeyeyim ama büyük bir parayı  derneğimize vermek istedi. Bende kabul etmeyerek bu parayla Derince’de halkın kullanacağı bir Kültür merkezi yaptıralım dedim. Kendisi çok duygulandı ve hemen çalışmalara başladık. Zamanın valisi Memduh OĞUZ bey ve Vali Yardımcısı ( Şu an Tuzla Kaymakamı ) Fahri KESER bey konu ile ilgilendiler ve Vali bey zamanın  Derince Belediye Başkanı Sayın Halit ALTINTAŞ’ı  arayarak konuyu açtı ve bir arsa talep etti. Sayın başkan da yer olduğunu verebileceğini belirterek  ilgi ve alakasını gösterdi. Altı ay gibi kısa bir sürede Derince’nin Yavuz Sultan Mahallesi’nde Kültür Merkezi inşaatı bitirilerek halkımızın hizmetine sunulur hale getirildi.
      
Bu arada Paua Yeni Gine’de iken kalp krizi geçirerek vefat eden Sayın Kusachi beyin adının verilmesini önererek kültür merkezi’nin adını Kusachi Kültür Merkezi olarak belirledik ve  Japonya’dan eşini çocuğunu ve NGO-KOBE  Dernek yetkililerini davet ettik. Sağ olsunlar bizleri kırmadılar ve Japonya’dan  gelerek hep birlikte açılışı gerçekleştirdik.
      
Bu Kültür Merkezi’nde Derince halkı için; Bir düğün salonu, Derneğimiz ve muhtarlık için iki ofis odası  ve vatandaşlarımızın eğitimi için kurs odaları planlanmıştı.
      
Düğün salonunun giriş kısmında ise Japon dostlarımızın çalışmalarını içeren  bir resim sergisi oluşturmuştuk.
      
Bu konuda Japon dostlarımıza ve dostluk elçisi olan NGO-KOBE  Derneği’ne, Türk-Japon Dostluk Vakfı Başkanlığı’na, Japonya Ankara Büyükelçiliği’ne  şükranlarımızı  sunarken , Derince Belediyesi ile birlikte imzalanan bir protokolle  altı ay içinde tamamlanmış  olan Derince’de bir Kültür Evi inşa etmek için  1999 tarihinde DEKMAK- Kocaeli Afet Kurtarma ve Yardımlaşma Derneği ve NGO-KOBE Derneği ile birlikte Derince Belediyesi bir anlaşma imzalamıştık.
      
 Deprem zamanı Derince belediyesi binası da ağır hasarlı olduğundan Derince Belediyesi’nin ünitelerinin bir kısmı Zübeyde Hanım Düğün Salonuna, bir kısmı da Kusachi Kültür Merkezi’ne konuşlandırıldı.
    
Bu dönemde ise belediye binası bitirilerek buradaki üniteler yeni binaya taşındı.  Biz burayı halkın amacına uygun kullanılacak derken  birde ne görelim şimdiki kural dinlemeyen asi tipli başkan burasını zihinsel engelliler okulu olarak bir özel kuruluşa kiraya vermiş.
    
Bende bunun protokole aykırı olduğunu dile getirmeme rağmen  bize, derneğimize yazılı olarak hem protokolün, hem de Belediye’nin kararının kayıp olduğu bildirildi..
    
Bizde  Bu nedenle derneğimiz olarak kendisi hakkında Valilik ve Savcılığa suç duyurusunda bulunduk.
   
Belediye ile imzalanan protokol gereğince ; Kusachi adı verilen Kültür Merkezi’nde bize bir  ofis yeri tahsis edilecekti, fakat bize ofis yeri vermeyi red ettiler.
   
Ofis yeri verilmesiyle ilgili çeşitli yerlere de baş vurduk. Fakat maalesef bir netice alamadık. Bu konuda  Japon dostlarımıza bilgi vermedik. Çünkü Türk’ün Türk’e yaptığı bu uygulamayı utanç verici buluyoruz. Bu nedenle defalarca sordukları halde  açıklayamadık. Söz konusu  bu kültür merkezi  kendi yandaşları olan birisine yıllığı 36.000(Otuzaltıbin)YTL kiraya  verilmiştir. Bu yerde  özel eğitim okulu  adı altında çalışmalar devam etmekte  olduğu görülmektedir.
   
Bu yerin özel okul  için uygun olmadığı  bellidir. Ama halkın genel amaçla kullanımına uygundur.Bu nedenle  Derince Belediyesi bizim görüşümüzü almaksızın  tek taraflı olarak kendilerince alınan gerçek bir yersiz karar olan anlaşmayı ihlal etmiştir. Belediye  anlaşmayı dikkate almadı ve para kazanmayı amaçladı, oysa bu yer  o zamanlar  Kocaeli Valisi olan Sayın Memduh OĞUZ ve Vali yardımcısı Sayın Fahri KESER  beylerin müsaadeleriyle bir Kültür Evi olarak kullanılacaktı.
  
Bu günlerde bu yerin çalıştırıcısı olan Sayın Necmi SAĞIROĞLU tarafından bir başka kişi ve kuruma  devir yapıldığı görülmektedir. Yerel gazete küpüründen öğrenmiş olduğumuz 10/05/2008  tarihinde açılışı yapılacakmış. Sayın Bülent TÜRKER  babasının ve annesinin adını vermesine  rağmen, Derince Belediyesi  büyük bir saygısızlığa  neden olmuştur ve suç işlemiş durumdadır.
   
Nedeni  de bu yerin  yapımında bizlere katkı sağlayan  o tarihteki Japon  NEGO-KOBE Başkanı  Sayın Kusachi beyin ismini verdiğimizi yukarıda belirtmiştim.

Açılışta bina   girişinin  sağ tarafına üç çam ağacı dikmiştik. Bunun için Sayın Kusachi beyin kabrinden  gelen toprağı bu ağaçların dikilme yerine koyduk. Daha sonra bu ağaçlar yerlerinden sökülüp, dikildikleri yerler kapatıldı. Bu durumu  Japonya’da  yaşayan bütün insanlara bu üç çam ağacı yerinin  Derince Belediyesi tarafından kaldırıldığını bildirdik. Bu çam ağaçlarının önemi Kusachi ,Türk ve Japon toplumu adınaydı. Yerine beton  döküldü.
  
 Özel çinilerle  KUSACHİ KÜLTÜR MERKEZİ yazısının üzerine  büyük tabela konularak  RIZA, ZEHRA TÜRKER ÖZEL EĞİTİM OKULU olduğu belirtilmiştir.
   
Bunu koyan ve müsaade eden  kurumlar, yapılan  güzel anlamlı çalışmaları, verilen  dostluk  mesajlarını , yapılan  ülkeler arası  girişimleri hiçe sayarak  bildiklerini okumuşlardır. İçerde bulunan 1999 yılında yapılan güzel etkinliklerin sergilendiği  Japon  dostlarımızla yaptığımız müşterek etkinliklerin  ve yorumların  resim panolarının da yok edildiği görülmüştür.
  
O günlerde bize yardım eden  dost ülke  insanları  için şüphesiz  ayıp ve saygısızlıktı ve geçmişteki tarihsel  olayları  düşündüğümüzde  bunun büyük bir ayıp ve saygısızlık olduğunu  düşündüğümüzden  Türk halkına yakışmadığını  gördük.
  
Bu nedenle bu problemi çözümlemek ve Derince Belediyesi’nin ellerinden  bu sorumluluğu alabilmek  için şehrimizin Valiliği’nce , Kültür Müdürlüğü  ve Türk-Japon Dostluk Vakfı’nca, DEKMAK-Kocaeli Afet Kurtarma  Derneği’nce Ankara’da ki Japon Büyük Elçiliği’nce  bu hatanın  derhal düzeltilmesi açısından  gerekli girişimlerin yapılmasını ve tedbirlerin  derhal alınmasını şiddetle  talep ve arzu ediyorum
  
Konu yargıya intikal etme nedeniyle, bu konuda daha fazla konuşamayacağımdan kusuruma bakmayın.” diyerek  konuyu kapattı.
   
Kendisine bu konuda bizleri aydınlattığı için teşekkür ederim. İnşallah işin sonu Barış beyin gönlüne göre neticelenir.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: SÖYLEŞİ:, DEKMAK, Başkanı;, Ülkeler, arası, dostluk, girişimlerini, hiçe, saydılar,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı