Haber Detayı
10 Aralık 2013 - Salı 13:43
 
Vali Ercan Topaca: “Taahhüt ettiğim her şeyi yaptım”
Röportaj Haberi


Topaca, “Pişman olduğum ve keşke yapmasaydım dediğim hiçbir karara imza koymadım” dedi.

Vali Topaca, adam gibi adam

Vali Ercan Topaca ile Kocaeli’ye geldiği ilk gün yaptığım görüşme sonrası “Kocaeli için bir şans, kıymetini bilelim” yazmıştım.

Projelerini yakından takip ettiğim Vali Topaca, hafta sonu yaptıklarını anlatırken, her alanda konusuna hakim olduğuna bir kez daha tanık oldum ve 3.5 yıl önce “Kocaeli için bir şans” derken ne kadar haklı olduğumu ve tespitimde yanılmadığımı gördüm.

Kocaeli; Genç, başarılı, deneyimli, özverili, hoşgörülü, kendisinden emin, okuyan, okutan, 7/24 çalışan bir Vali kazanmıştı.

Ben ise her konuda güvenebileceğim, her konuyu konuşup tartışabileceğim saygın bir dost edinmiştim.

Hafta sonu, Sayın Vali ile 50 yılda yapılamayan ama 3.5 yıla sığdırdığı, taahhüt ettiği ve tamamını gerçekleştirdiği projeleri, çoğu ilk kez kamuoyuna yansıyan önemli ve özel açıklamalarını konuştuk.

--------------------------------

Sayın Vali, 3.5 yıl geride kaldı. Yaptıklarınızı ve yapamadıklarınızı konuşmak istiyorum.

Galip Bey, Valilik projelerini yakından takip eden biri olarak eğitimden sağlığa, ulaştırmadan çevreye her alanda neler yapıp neler yapmadığımızı en iyi siz biliyorsunuz. Taahhüt edip de yapamadığım iş yok. Bırakın benim dönemimi, benden önce düşünülen ama çeşitli gerekçelerle ertelenen Valilik Hizmet Binası, Yahya Kaptan Spor Salonu, Dilovası Köprülü Kavşak, Mobese, Afad Merkezi gibi projeleri de biz tamamlandık. Bunların dışında Cengiz Topel Hava Alanı, Sapanca Yolu, Hipodrom, Üniversitedeki bazı projelerin hayata geçirilmesine de katkılarımız, desteklerimiz oldu.

30 Mart 2014’te tüzel kişiliği sona erecek il özel idaresinin her türlü taşınır ve taşınmaz mallarının tamamının Büyükşehir Belediyesine devredileceği yönünde iddialar var.

İl özel idaresinin tüzel kişiliği 30 Mart 2014’te sona erecek ama mallarının tamamının Büyükşehir Belediyesine devredileceği iddiaları doğru değil. Kararı, Valinin başkanlığında oluşturulacak “Yatırım İzleme ve Koordinasyonu Kurulu” verecek. Özel idarenin taşınır ya da taşınamaz malları ilgisine göre bakanlıklara ya da bağlı kuruluşlara devredilecek. Örneğin okullar ve lojmanları milli eğitim bakanlığına, valiliğe ve kaymakamlıklara ait olanlar içişleri bakanlığına gibi. Merkez Bankası Binasını, Perşembe Pazarına kent meydanı projesini Valilikle birlikte yapmak koşuluyla Büyükşehir’e devrceğiz.

Çok önemsediğiniz ve okullaşma konusunda oldukça önemli projeler ürettiğiniz eğitim konusunda ne söyleyeceksiniz?

Geleceğimiz çocuklarımız için eğitime büyük kaynaklar ayırıyoruz. Devlet ve hayırseverler katkılarıyla yaptırdığımız okul, derslik sayısında rekora koşuyoruz. Kocaeli’nde 2002 yılına kadar toplam derslik 6 bin idi, son 10 yılda yapılan 6.300 derslikle bu sayı 12.300 oldu. İnşaatı devam edenlerle 2014 sonunda 14 bin dersliğimiz olacak. Benim görev yaptığım sürede 2.075 i devlet, 732’si hayırseverler tarafından olmak üzere toplam 2.807 derslik bulunan 154 okul, 19 spor salonu, 22 atölye, 2 pansiyon yaptık. Derslik başına düşen öğrenci sayısı 60-70’lerde 26-28’lere düştü. Yeni yatırımlardan sonra 24’lere düşmesini bekliyoruz. Gayretimiz; Öğrencilerimizin güzel okullarda okumasını, iyi bir şekilde yetişmesini ve hayata bağlanmasını sağlamaktır.

EĞİTİM KAMPÜSÜNÜN YERİ DEĞİŞTİ

Cephaneliğe yapılması planlanan eğitim kampusünde son durum nedir, temeli ne zaman atılacak?

İyi ki sordunuz. İlk kez sizinle paylaşıyorum. Cephanelikte, kamu-özel sektör ortaklığı modeliyle yapılacak 375 derslikli, 2 bloktan oluşacak, 60 milyon dolara mal olacak eğitim kampusünün yeri değişti. Şehir merkezindeki okulları taşımayı düşündüğümüz kampus, Cephaneliğe değil de Alikahya’da Fen Lisesi arkasında bulunan yaklaşık 100 dönümlük alana yapılacak. Arsanın tahsis yazısını imzaladım. Bildiğiniz gibi, eğitim kampüsü proje ihalesi bir süre önce sonuçlanmış, Özcan Uygur, İnanç Eray, Semra Uygur’un projesi birinci seçilmişti.

Neden değiştirdiniz?

İstanbul’da yapılan şehir hastaneleri imza töreninde siz de vardınız. Sayın Başbakanımız Cephanelik’te yapılacak hastane inşaatının çok katlı yerine taban alanı geniş, alçak katlı binalardan oluşmasını istemişti. O doğrultuda çalışma yaparken, 375 derslikli eğitim kampusü ile 1180 yataklı şehir hastanesinin Cephanelik’te trafik başta olmak üzere bölgenin yükünü arttıracağını düşündük. Şehir hastanesinin Cephanelik’te, eğitim kampusünün Alikahya’da Fen Lisesi arkasında yapılmasına karar verdik.

Türkerler-Gama Konsorsiyumunun Yap-İşlet-Devret yöntemiyle 1 milyar liraya 36 ayda yapacağı şehir hastaneleri temeli ne zaman atılacak?

Sayın Başbakanımızın yüksek katlı binalar yerine alçak katlı binaların yapılmasını istemesi üzerine firma yetkilileri projede değişiklik yapıyor, binaları alana yayıyor. Projenin yeni şeklinin tamamlanmasının ardından temeli, Sayın Başbakanımızın Kocaeli’ni ziyaretinde atılacak.

İstanbul’daki Fındıkzade Yurdu’nun satışından elde edilen paranın okul yerine başka amaçla kullanıldığı iddiaları var, doğru mu?

Yaptıklarımızı en iyi bilen ve takip eden siz bu iddialara inanıyor musunuz? Ne demişsek onu yapıyoruz. İnşaatı devan eden 1.750 dersliği ne ile yaptığımızı sanıyorlar? Fındıkzade Yurdunun satışından elde edilen parayı da burada kullanıyoruz. Hiçbir yerde para sıkıntımız yok. Bakanlıktan 10 milyon lira geldi. Yıl sonuna kadar bir o kadar daha gelecek. 2014 yılında düzlüğe çıkacağız. Galip Bey, size bir şey söyleyeyim mi; İddia ediyorum 81 Vali arasında benim dışımda hiçbir vali kasasında para yok iken yüzlerce derslik yapımı kararı almaz, alamaz, inşaata başlayamaz. Ben risk aldım. Okul derslik inşaatları aksamadan sürüyor.

Özel idareye ait Arızlı Konutlarını, öğrenci yurdu yapmak üzere Kredi ve Yükseköğretim Kurumuna devretmiştiniz. Son durum nedir?

“Taahhüt ettiğimiz her şeyi yaptık” derken Arızlı konutlarıyla ilgili projemiz de bunlardan biri idi. Konutların yurda dönüştürülmesi ile ilgili ihaleyi özel idare olarak biz yaptık. İhaleyi 4 milyon 100 Bin liraya alan firma önümüzdeki günlerde çalışmalarına başlayacak. Mart ayı sonu ya da Nisan ayı içinde tamamlanacak.

ORDUEVİ MİSAFİRHANESİ YIKILIYOR

Kültür Tepesi Projesi kapsamında Orduevi sineması bir süre önce yıkılmıştı. Orduevi misafirhanesini yıkmak için ne bekliyorsunuz?

Silahlı Kuvvetlere ait binaların devir işlemini yapmak ve yıkmak kolay olmuyor. Orduevi misafirhanesinin yıkımı ile ilgili bürokratik işlemler geçtiğimiz günlerde tamamlandı, tahsis protokolu imzalandı. Yıkmaya hazırlanırken Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar aradı. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında İzmit’te 2 binanın, 27 Aralık’ta Adapazarı’na gelecek Başbakanımızın telekonferansla yıktırmak istediklerini söyledi. Yıkım kararı kesinleşen Orduevi misafirhanesi ile 42 Evler’de milli eğitim lojmanı olarak kullanılırken depremde hasar gören 2 Bloktan oluşan 52 daireli binanın yıkımı 27 Aralık’ta Sayın Başbakanımız tarafından gerçekleştirilecek.

Orduevi misafirhanesi ile sinemasının yerine kapalı otopark yapılacağı iddiaları doğru mu?

Hayır. Burası Kültür Tepesi Projesi kapsamında değerlendirilecek. Sağlık Müdürlüğünün kullandığı binayı da yıkarak bu bölgeyi yerli, yabancı turistlerin ziyaretine açacağız. Kapalı ya da açık otopark yapılması söz konusu değil.

ALTI BALIKÇIYA 960 LİRA CEZA

Sayın Vali, daha düne kadar Dilovası başta olmak üzere çevre kirliliği iddiaları çok konuşuluyordu. Ne yaptınız da bu tür haberler gündemden düştü.

Vatandaşlarımızın temiz ve yaşanabilir bir kentte yaşayabilmesi için sanayi kenti Kocaeli’nde çevreyi kirleten kömür depoları, taşocakları, limanlar ve fabrikaların yöneticileriyle toplantılar yaptık, denetimlerimizi arttırdık. Sanayi kuruluşlarının bacalarından çıkan gazı 7/24 On-Line sistemi ile takip ediyoruz. Uymayanlara çok yüksek cezalar kesiyoruz, kapatıyoruz. D-100 kenarındaki kömür depolarını taşıdık. Kömür tozlarının çevreye yayılmaması için Avrupa’da ne varsa o sistemleri kurduk. OSB’deki kömür depoları sanayi kuruluşları gibi 7/24 On-Line sistemiyle takip ediliyor. Gündemimizde taşocaklarının taşınması var. Oldukça önemli mesafe aldık. Önümüzdeki günlerde Bakanlık yetkilileri ile taşocakları sahiplerini buluşturacağız. Çevreyi kirleten kim olursa olsun gözünün yaşına bakmıyoruz.

Son günlerde ceza kestiğiniz firma ve fabrika var mı?

Söyleyeyim. Son bir hafta içinde İzmit Balık Pazarında faaliyet gösteren balıkçılardan çevreyi kirlettikleri, kirli suları caddeye dökerek, çöpe atılan balıkları açıkta bırakarak çevreye pis koku yayılmasına neden oldukları için 6 balıkçıya Çevre Müdürlüğü ekiplerince 160 liradan toplam 960 lira para cezası kesildi. Tekrarında, cezanın 2-3 kata çıkarılacağı balıkçılara tebliğ edildi.

Gebze’de de bir fabrikaya da ceza kesmişsiniz.

Evet. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, Gebze’de yoğun kimyasal koku yayan bütil akrilatın sahaya yayılan atıklarını yağmur suyu kanalına süpürerek Yumrukaya Deresinin kirlenmesine ve depoda çalışan 32 işçinin zehirlenmesine neden olanBetek Filli Boya fabrikasına508 bin lira idari para cezası kesildi.

Sayın Vali son olarak, 3.5 yılda rekor diyebileceğimiz projelere ve çok önemli kararlara imza attığınız. Sizi mutlu eden ve üzen örnekleri bizimle de paylaşır mısınız?

Geçtiğimiz günlerde, Gölcük’te bir annenin evde yalnız bıraktığı yeni doğmuş bebeğinin 9 gün sonra ölmesi beni etkiliyor, üzüyor. Son günlerde kadın öğretmenlere yapılan saldırıların artması beni düşündürüyor. Yeni bir okulun temelinin atılmasında ve hizmete açılmasında doğum günümdeki kadar mutlu oluyorum. 2014’te açacağımız Valilik Hizmet Binası ise çok heyecanlandırıyor.

Zaman ayırdığınız, çok önemli ve özel açıklamalarda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Galip Bey, sizinle sohbet etmek, ülkemizin ve Kocaeli’nin sorunlarını konuşmak bana büyük keyif veriyor. Ben teşekkür ederim.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: Vali, Ercan, Topaca:, “Taahhüt, ettiğim, her, şeyi, yaptım”,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
81
68
1
3
26
30
2
Fenerbahçe
79
79
1
4
25
30
3
Trabzonspor
49
51
11
4
15
30
4
Beşiktaş
46
40
12
4
14
30
5
Kasımpasa
43
53
11
7
12
30
6
Başakşehir
42
38
12
6
12
30
7
Rizespor
42
36
12
6
12
30
8
Antalyaspor
41
35
9
11
10
30
9
A.Demirspor
39
46
9
12
9
30
10
Alanyaspor
39
38
9
12
9
30
11
Sivasspor
38
36
10
11
9
30
12
Kayserispor
36
36
11
9
10
30
13
Samsunspor
36
35
14
6
10
30
14
Ankaragücü
33
36
11
12
7
30
15
Hatayspor
33
36
11
12
7
30
16
Konyaspor
33
31
11
12
7
30
17
Gaziantep FK
31
34
15
7
8
30
18
Karagümrük
30
34
14
9
7
30
19
Pendikspor
29
34
15
8
7
30
20
İstanbulspor
13
22
20
7
3
30
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı