Haber Detayı
09 Mart 2009 - Pazartesi 00:00
 
RÖPORTAJ; DP’de zor günler yaşatan Yücel Şanlı; “Hayallerin peşinden değil, bu saatten sonra gerçeklerin peşinden koşsunlar”
Röportaj Haberi


Demokrat Parti’de büyük sıkıntı yaratan adeta bir an için Canbaz’ın şansı azalıyor denilmesine vesile olan Yücel Şanlı ilk kez Belirtiyorum.com’a konuştu. Çok çarpıcı açıklamalarda bulunan Şanlı kamuoyunu yine oldukça meşgul edecek gibi gözüküyor. Özellikle Demokrat Parti’de büyük çalkantılar meydana getirebilecek olan röportajı zevkle okuyacağınızı tahmin ediyorum.

Yücel Şanlı kimdir?

1965 Pendik doğumlu olup yine aynı yıl Yarımca’ya yerleşen Nizamettin ve Münevver Şanlı’nın 4 çocuğundan biriyim. Yarımca’dan evliyim, eletrik teknisyeniyim, şu anda AÖF öğrencisiyim.

Kaç yıldır siyasetin içindesiniz?

Ben siyasete girmedim. Sebebi ise ablamın eşi Nevzat Ercan’dır. Ercan, DP Genel Başkanlığı, Orman bakanlığı yapmış, Devlet bakanlığı yapmış birisidir. Benim siyasete girmem doğru olmazdı. Çünkü kendi gücümün haricinde ekstra bir güç kullanmış olacaktım. Hak etmediğim yerlere gelmiş olacaktım.

Ne zamandan beri partidesiniz?

1991’den beri Demokrat Parti’deyim. Enişte orada olunca bir yere gidemiyorsun zaten. Enişte Genel başkan yardımcısı nereye gideceksiniz? Eniştem son zamanlarda rahatsızlığı nedeniyle partide görev almadı.

Soylu ilçemize geldiğinde görüşme imkanınız oldu mu?

ADAM BİZLE ÇALIŞMAYI DÜŞÜNMEMİŞ
Çağırdılar, “gel elini kaldıralım” dediler ama ben kabul etmedim. Basın açıklaması yapmadan yarım saat önce genel başkan yardımcılarından biri aradı. İstediğin sıralamayı verelim dedi. Listeler ayın 23’üne kadar değişebiliyordu. Adam bizle çalışmayı düşünmemiş açıklanan liste ortada. Bu saatten sonra değil 1.sıra bütün listeyi sen doldur deseler ben bunu kabul etmem. Bana uygun olmayan bir durum.

Özellikle CHP ve DP’de üyeler seçildikten sonra yönetimle bağlarını kesiyorlar. Sizce bu neden?

EMEĞİMİZ HARCANDI
Bizim durumumuz biraz farklı. Başka partilerde de meclis üyelikleri boşlukları oluşturuldu. “Gelin meclis üyesi yapalım, sıralamaya koyalım” dendi. Yani insanlar beni kızgın zannediyor. Kızmıştık ama emeğimizin harcandığına kızmıştık. Biz burada emeğimizin mücadelesini verirken herhangi bir partide isterse 30. sıra olsun gidip ben orada sıraya girebilir iyim? Orada 2, 3 yıldır emek vermiş insanlar var. Turgay başkana telefonda aynen bunu söyledim. “4., 5. sıra için sizin gözlerinizin içine bakan insanlar var” dedim. Ben buradan gidip o sırayı kabul edemem. Çünkü emek harcamamışım, harcasaydım isterdim o sırayı.

Demokrat Parti’de çok emeğim var mı demek istiyorsunuz?

ANAHTARLAR KAHVEDEKİ ADAMA BIRAKILMIŞ
Biz anadan doğma, dededen demokrat partiliyiz. Orada gençken bayrak asmayı, harcadığımız emekleri geçin 22 Temmuz’un sonunda parti yönetimi istifa etmiş, ilçe yönetimi istifa etmiş, anahtarlar kahvede oturan adama bırakılmış, biz oradan aldık anahtarları.

Neden? Niçin?

BİZİM ARKAMIZDA OYUMUZ OLMADIĞINI ZANNETTİ
Fevzi bey kendisini başkan olmaya layık görüyor da bizi niye 1. sıraya layık görmüyor onu anlamadım, bu 1. “Kardeşim 1. sırayı istedi bende veremezdim” dedi veya kontenjana niye layık görmüyor bunu anlamadım, bu da 2. Bizim arkamızda oyumuz olmadığını zannetti.

Peki size daha önceden verilmiş bir söz var mıydı?

“Kimseye bir söz verilmedi” dendi. Fakat ben öğrendim ki oturulup pazarlık yapılıyor, söz veriliyor. Arif Kızılkaya’yı yolda görüyor, “Arif Bey size 1. sırayı vereyim” diyor.

Foto şaka ama o dediğiniz olay?

Şaka gerçek oldu. Yarı foto yarı şaka ama yinede gerçektir bu tamam mı.

Siz biraz hissi davranmıyor musunuz?

Yok, değil, değil. Öyle bir insan değilim. Şimdi biraz amiyane olacak oturuldu, pazarlık yapıldı, bizle hiç kesinlikle oturulmadı, bir şey sorulmadı. Bizim yerimiz garanti diye biz de rahat tavırlar sergiledik. Çünkü kendisi 1 emek vermişse, herkes bilir 1 emekte ben vermişimdir. Kendisine başkanlığı düşünüyorsa bana da bir şeyler düşünmek zorundaydı. Salih benim kayınbiraderim gibidir, bana “yola çıktım benimle çalışır mısın?” dediğinde, “Abi senden önce söz verdiğim insanlar var, yola çıktığım insanlar var, yolda bırakamam”  demişimdir kendisine. Kibarca reddetmişimdir, Salih’de kırılmamıştır. Her gördüğü yerde selamını eksik etmemiştir. Saygısını eksik etmemiş, benim çalışmalarıma da destek vermiş birisidir. O’na bu saygısından dolayı da teşekkür ediyorum.

Sizinle ilgili haberlerimize çok yorum geliyor. Sizce neden?

Yorumları okuyoruz ve çok üzülüyoruz. Yücel sırayı beğenmemişte, yok 7. sıra verilmişte. 7 sırada mimar bey vardı Mimar Sinan Mahallesi tarafından istenmemiştir. Ortalık o gün partide karışmıştır. Şöyle bir laf kullanıldı, “bu sırada herkese oy veririm ama bu adama oy vermem” denildi. Ve o gün Mimar Sinan mahalleliler partiyi bastı.

Liste açıklandığı gün mü oldu?

Evet, benim orada ağır konuşmamla birde peşine mimar Sinanlılar tepki gösterince o ağlayarak evine gitti.

Siz o olaydan sonra kaç partiyle görüştünüz?

Çok partiyle görüşmedim. Çok partiyle görüşmemin önü kesildi bir şekilde.

Nasıl yani?

Ben yaptığım basın açıklamam da gelip burada oturacaktım. Gelip oturmama sebebim benle birlikte bütün gençlerde ayrıldı. Mahalle mahalle tüm partinin  gençleri partiden ayrıldı. Hereke’de ki insanlar ayrıldı. Kirazlıyalı’nın, Yeniyalı’nın bir kısmı ayrıldı. Hacıosman’ın tamamı ayrıldı. Atalar mahallesi’nde bir kısım ayrıldı. Mimar Sinan Mahallesi’nde de aynı şekilde çok büyük bir bölüm ayrıldı. Başka oy almayı düşündüğünüz yerlerde adını vermeyeyim onlarda ayrıldı. İnsanlar bunu sadece orada Yücel Şanlı adını görmedikleri için yaptı. Herkes beni arıyor, 3 tane batarya ile dolaştım insanlara bunları anlatabilmek için. Ben o gün basın toplantısında “tüm partilere eşit mesafedeyim, tümüyle görüşeceğim” dedim. İlk arayan parti Ak Parti oldu. Salih Bey zaten her zaman görüşebildiğim abimdir.

Karar süreciniz nasıl oldu?

Yağmur Lokantası’nda tüm mahallelerin gençleriyle, liderleriyle toplantı yaptım. Hereke’de toplantı yaptım. Neye karar vereceğimize ben tek başıma karar vermedim. Neticede gençlerden Ak parti, CHP, MHP diyen oldu. Hereke ayağında hiç problem olmadı, onlar zaten CHP’ye geçelim dediler. Ak Parti’yle yolumuz ayrıldıktan sonra CHP dedik.

Son olarak kimde kesin karar kıldınız?

CHP’yi destekleme kararı aldık.

Sizin siyaseti bir takım çıkarlarla yaptığınız yönündeki eleştirilere yanıtınız var mı?

“YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERECEM” DİYOR.
Eğer ben bunu yapmış olsaydım zamanında yapardım. Fevzi Bey, “lütfen, sana yönetim kurulu başkanlığı verecem” diyor. Benim böyle bir niyetim olsa eniştem bakanken istediğim yerde yönetim kurulu başkanlığını alırdım. Müteahhit olmak istesem eniştem bakanken bunu da yapardım. Biz dürüst adamız. Nevzat bey 7 yıl bakanlık yapmış bir adamdır, 1 tane evi, 1 tane arabası vardır o da eski model.

Siz buradaki liste olayı için Nevzat Beyi devreye koymadınız sanırım, koysanız olurdu herhalde, değil mi? Canbaz sanırım listenin dışına çıkamazdı sanırım değil mi?

Evet aynen. Ben yerimi garanti görüyordum. Ben aday olmasaydım o listeyi o şekilde yapmasına engel olurdum, mutlaka müdahale ederdim . ama ben adayım, ahlaklı adamım. Tüm adaylar içinde bir farkım kalmıyor. Top kimde? listeyi yapacak olan kişide.

Canbaz açıklamasında, “Bu arkadaşımız Hereke’de başkan yardımcısı olacağını, Teknik hizmetler müdürü olacağını herkese söylemiş” dedi. Siz bunları söylediniz mi?

BU DİL ÇOK TERBİYESİZCE
Hayır, hiçbir şekilde söylemedim. İftira atıyor kendisi. Bu iftiralarını da kanıtlarım. Etrafında ne tip insanlar olduğunu da kanıtlarım kendisinin. Çünkü elimde bant ve teyp kaydım var. Kullandığı dil bir başkana ve bir partiyi temsil eden kişiye yakışmayan bir dil. Eğer “Ben CHP’yi karıştırırım” diyorsa bu dil çok terbiyesizce, çok ayıp bir dil. Hiç kimsenin kimseye bu şekilde konuşmaya hakkı yok. Sen neticede bir başkan adayısın, bu dili kullanamazsın. Senin orada kullanacağın lisan bir başkadır.

Bu konuda Canbaz’ı zayıf mı görüyorsunuz?

İSTİKLAL MARŞI’NIN İLK İKİ KITASINI BİLMİYOR
Fevzi beyin konuşma metinlerini ben hazırlıyordum. İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasını biliyorsa ben burada bağırırım.  Bir radyo programına giderken Fevzi Bey bana sordu, “ne konuşacağım” diye. Ben basından sorumlu başkan yardımcısı olarak üstgeçitlere asılı olan “Kim bu vatan uğruna olmaz ki feda/ Şüheda fışkıracak toprağı sıksan da şüheda” sözünü gösterdim. Bak başkan bunlar Mehmet Akif’i kullanıyorlar ama vatanın her şeyini satıyorlar, “Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı/ Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı” mısralarını kullan dedim. Çok hoşuna gitti. Hemen ezberleyemiyor tabii. “Yaz” dedi, bende yazdım verdim. Onu okudu ve radyo kilitlendi. O böyle bir adam. Kendisini bizle kıyaslamasın.

Salih Beyi nasıl görüyorsunuz?

Salih Beyin iyi bir eğitim aldığına, kültürlü bir insan olduğuna, efendi bir adam olduğuna inanıyoruz. Aynı zamanda dindarda bir adam olduğuna inanıyoruz. Çünkü Salih beyin yapmış olduğu Camii ortada.

Körfez’de ki bu tür camilerin yapı ağırlığı Şirin ailesine aittir. Dedesinin yaptırdığı Çerkez Camisi, Mimar Sinan Camisi, Çamlıtepe Camisi, Atalar Mahallesi Camisi gibi. Ama maalesef Salih Bey bunları kullanabilen bir adam değil? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bence kullanabilen değil de tenezzül eden biri değil.

Cehenneme giden yollar iyi taşlardan yapılmıştır. Aslında siyasette de her şey mübahtır. Sizce insanların ruh sağlığı kontrol ettirilmeli midir?

BUNU DÜŞÜNEMEYEN BAŞKAN OLUR MU?
Özellikle Fevzi beyinki. Şimdi şunu bilmesi lazımki kadın kolları burada, gençler burada, bir çok insan getirmişim partiye ciddi şekilde. Partiyi ciddi şekilde finansede ediyoruz. Ayakta tutmaya çalışıyoruz. Arabalarımız, her şeyimiz seferber, sen çok yakışıklısın, kara gözlüsün, kara kaşlısın diye kimse gelmiyor. Bu insanlar sana çalışmıyorlar. Bu insanların kim için orada oldukları belli. Sen bu adamı devre dışı bıraktığında bu insanların bir tanesini yanında bulma şansın veya bu insanalrı çalıştırma şansın var mı? Yok. Bunu düşünemeyen bir adamın başkan olma ihtimali var mı?

Size 7. sırayı teklif ettiğini söyledi. Bu doğrumu?

Çok büyük tepki var. DP kökenli insanlardan tepki var. “Böyle pırıl pırıl birisini, bu kadar çalışan bu kadar emek sarfeden birisini sen nasıl bu şekilde devre dışı bırakırsın” diye DP kökenli insanlardan tepki geldi. Dolayısıyla böyle bir yalanı uydurmak zorunda kaldı. Hiçbir şekilde listeye girmemiş bir insan nasıl 7. sırayı vermişte ben kabul etmemişim.

Sizin daha önceden kişisel bir sürtüşmeniz varmıydı?

BANA BAŞKANIM DİYEN ADAM 1. SIRADA.
Hayır, hayır hiç yoktu. Bana sorsanız, ben ilçe başkanımı gerekirse il başkanımı da yanıma alırdım, çünkü neticede insanların kaderleriyle oynuyorsunuz. 30 kişinin kaderinden bahsetmiyorum. 150 bin nüfuslu şehrin kaderinden bahsediyorum. Neticede orayı yönetmeye talipsiniz. İlçe başkanını, il başkanını, en az 4-5 seçim geçirmiş büyük ağabeylerimden 2-3 kişiyi alırım, sen beni ne kadar tanıyorsan tanı, gel Yücel Şanlı gir odaya anlat bakalım “nerelerden oy almayı düşünüyorsun? Bu seçime ne kadar katkı yapabilirsin? Seçim bölgen neresidir?” gibi sorularla o ismi iyice çözerim.  Sıralamayı kendi kafama göre değil, o insanlarla birlikte yaptıktan sonra, birde aday olmuş o 50 kişiye derim ki “aklınızdaki, gönlünüzdeki sıralamayı yapın, bana verin” herkes kafasına göre 50 kişilik bir sıralama yapar, o zaman kimin kime ne kadar saygısı olduğu da ortaya çıkar. Sıralama da zaten kendiliğinden oluşur. Orada millet benim etrafımda “başkanım” diye pelesenk dönüyor, bir bakıyorum bana başkanım diyen adam 1. sırada.

Bundan sonraki çalışmalarınızda Canbaz’la olduğu gibi Şirin’le de yakın bir çalışma içinde olacak mısınız?

Aynen olacağım, bugünden beri çalışıyorum. Turgay bey de iyi biliyor. Akşamları raporları veriyorum. Hatta sadece Salih Beye değil Sefa Beye de çalışıyorum. Çünkü Darıca’dan Hendek’e kadar çok büyük bir sülaleye sahibim.

Darıca’da da çevreniz var mı?

Evet bizdeki olaylar Darıca’ya da sirayet etmiş durumda. Orada da DP büyük bir oy kaybına uğradı. İlçe başkanı beni aradı, “fazla uzatmayalım, sen burada bizim oyumuzu çok düşürdün” dedi. Annem Darıca’nın yerlisi.

Siz seçim sonucunu nasıl görüyorsunuz?

Bana göre şu anda CHP ile Ak Parti kafa kafaya gidiyor. Arkadan MHP ve sonrada SP geliyor.

DP’yi koymuyorsunuz öylemi?

DP 5. olur. Bu nedir? Bir adam yarışa 30. metreden başlıyor, öteki adamda 1. metreden başlıyor. Senin oyun % 1, ötekinin % 30. bu ikisinin şansı bir olabilir mi? Olur ama nasıl olur? En baştan bizim gibi çalışırsa.

Seçime son 1 hafta kaldığında sizce dengeler çok değişebilir mi?

Son 1 haftada AKP’nin geçen seçimde yaptığı gibi kapalı kapılar arkasında iş tutarlarsa değişir. Ama bu saatten sonra geçen seçimde yaptıklarını yapabileceklerini sanmıyorum. Çünkü kendi içlerinde büyük bir kırılma var. Yani üst tarafta değilde seçmende kırılma var. Bu seçmendeki kırılma problemini şu yönetimle bu başkanla çözebileceklerine inanmıyorum. Çünkü benim AKP’de çok yakın arkadaşlarım var. Kırılma en başta kendilerinde.

Siz neden başkan adaylığına oynamadınız?

Bunu hakikaten düşünmedik ama önümüzdeki zamanda düşüneceğiz. Çünkü etraftan çok büyük bir baskı var.

Hangi Partiden?

Ona zaman karar verecek. Seçimden sonra kurulması beklenen sağda büyük bir parti olacak. Ankara duyumlarım bu şekilde, bu hazırlanıyor. Orada görev alabiliriz. Seçime kadar CHP’deyiz.

CHP’nin açılımlarını nasıl buluyorsunuz?

CHP’nin yapmış olduğu açılımlar ne kadar komediye de alınsa çok hoş karşılıyorum, doğru buluyorum. Yapılması gereken şeyler çünkü halkın % 50’sini karşınıza almamanız gerekiyor.

Son bir mesajınız var mı?

Sayın kamuoyundan, Körfez sakinlerinden şunu istirham ediyorum. Hayallerin peşinden değil, bu saatten sonra gerçeklerin peşinden koşsunlar. Kendilerini bu kadar oyaladığımız içinde özür diliyorum.

Teşekkürler Sayın Şanlı.

Bu imkanı tanıdığınız için ben teşekkür ederim.

Kaynak: (İHA) - İhlas Haber Ajansı Editör: Metehan OĞUZ
 
Etiketler: RÖPORTAJ;, DP’de, zor, günler, yaşatan, Yücel, Şanlı;, “Hayallerin, peşinden, değil,, bu, saatten, sonra, gerçeklerin, peşinden, koşsunlar”,
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
87
73
1
3
28
32
2
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
10
12
10
32
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı