Yazı Detayı
12 Ekim 2021 - Salı 23:08
 
Aşı Olmayanlar, Önlemlere Uymayanlar
Seyfettin KARAMIZRAK
seykarami@gmail.com
 
 

İslamiyet’ten önce Arabistan bir çöldü ve orada oturan insanlar da yarı vahşi bedevilerdi. İlkel bir hayat sürerlerdi. Kız çocuklarını diri diri gömmek gibi korkunç âdetleri vardı. İşte böyle aciz, zavallı, vahşi olan bir kavim, onlara rehberlik eden Muhammed peygamber sayesinde birdenbire değişti, tam bir medeniyete kavuştu. 30 sene içinde, doğuda Türkistan ve Hindistan, batıda İspanya olmak üzere akla hayret veren çok kudretli bir İslam Devleti meydana getirdi.

Bu devletler ilimde, fende ve medeniyette son derece ilerlediler, o zamana kadar bilinmeyen birçok şeyi keşfettiler. İlim, fen, tıp ve edebiyatta en yüksek mertebeye vardılar. Papalar bile Endülüs Üniversitelerinde okuyor, dünyanın her tarafından koşup gelenler, bu üniversitelerde fen ve tıp tahsil ediyorlardı.

O zamanın Avrupa’sından bahseden John W. Drapper gibi tarafsız bir tarihçi, “Avrupa’nın manevi inkişafı” ismindeki eserinde şöyle demektedir:“O zamanki Avrupalılar, tamamen barbardı. Hristiyanlık onları barbarlıktan kurtaramamıştı. Hristiyan dininin başaramadığını, İslam dini başardı. İspanya’ya gelen Araplar, önce onlara yıkanmasını öğrettiler. Sonra, onların üzerindeki parça parça olmuş, bitlenmiş hayvan postlarını çıkararak, temiz, güzel elbiseler giydirdiler. Evler, konaklar, saraylar yaptılar. Onları okuttular. Üniversiteler kurdular. Hristiyan tarihçiler, İslam’a karşı olan kinlerinden ötürü, bu hakikati gizlemeye çalışmakta, Avrupa’nın medeniyette Müslümanlara ne kadar borçlu olduğunu bir türlü itiraf edemezler.”

İslamiyet, bütün fen kollarında, ilim ve ahlak üzerinde, her çeşit çalışmayı önemle emretmektedir. Bunlara çalışmak, farz-ı kifayedir. İslam dini, bütün yenilikleri emreden bir dindir. İşte bundan dolayı ilim adamlarına çok önem verilmiş, ilmi, fenni ve teknik araştırmalar yapılmış, Müslümanlar tıpta, kimyada, astronomide, coğrafyada, tarihte, edebiyatta, matematikte, mühendislikte, mimarlıkta ve bunların hepsinin temeli olan, güzel ahlak ve sosyal bilgilerde, en üstün dereceye varmışlardır.

.O zaman yarı vahşi olan Avrupalılar, en modern bilgileri İslam üniversitelerinde öğrenmişler, hatta Papa Sylvester gibi, Hristiyan din adamları bile Endülüs Üniversitelerinde okumuştur. Dünyada ilmin öncüleri olan ve İslam kültürü ile yetişen ilim adamları sayılamayacak kadar çoktur. Biz sadece tıbba katkıları olan isimlerden bazılarını örnek verelim:

Ebu Bekir Razî:Aynı hastalık sanılan kızıl, kızamık ve çiçeğin ayrı hastalıklar olduğunu ilk defa bulan tabiptir. Huneyn bin İshak: Göz doktorlarının babası sayılır. İbni Hatip: Vebanın bulaşıcı bir hastalık olduğunu, ilmi yoldan açıklamıştır.İbni Sina: Hastalıkların mikroplardan geldiğini ilk bulan hekimdir. Kambur Vesim: Verem mikrobunu R. Koch’dan 150 sene önce keşfetmiştir. M. Akşemseddin: Pasteur’den 400 yıl önce mikrobu buldu.

Avrupalılar, dünya tepsi gibi düz, etrafı duvar ile çevrili zannederken, Müslümanlar dünyanın yuvarlak olup, kendi etrafında döndüğünü biliyorlardı. Hatta Musul’un Sincar sahrasında, meridyenin uzunluğunu ölçerek, bugünkü gibi buldular.

Galile, Kopernik, Newton, dünyanın döndüğünü, Müslüman kitaplarından öğrenip söyleyince, suç sayıldı. Batı’da akıl hastaları şeytan tarafından tutulmuş kimseler olarak canlı canlı yakılırken, Müslüman ülkelerinde özel akıl hastaneleri kurulmuştu.

İlmin, Fennin ilerlemesi, her yeni buluş, Allah-ü Teâlâ’nın varlığını, bir olduğunu, kudretini ve ilmini daha fazla meydana çıkarmakta, İslamiyet’i desteklemektedir. KadiBeydavi hazretleri, Neml suresindeki; “Dağları, yerinde duruyor görüyorsun, Halbuki bunlar bulut gibi hareket etmektedir”ayet-i kerimesini açıklarken dünyanın nasıl döndüğünü açıklamaktadır.

İlimden zarar gelmez. Ölünceye kadar ilim öğrenmeye çalışmalıdır! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:“Hiç kimse cahillikle aziz, ilim ile de zelil olmaz”İslamiyet, ilmin tâ kendisidir.

            Gelelim günümüze, COVID-19  salgını milyonlarca can kaybına sebep oldu.Dünya bu salgınla başa çıkabilmek için bir dizi araştırmalar yaptı. Önleyici tedbirler geliştirdi. Daha sonra da aşısını buldu. Bu aşılar, maske takma, mesafe ve temizlik gibi önlemler, büyük risk faktörünü önlemektedir. Ülkemizin tıp alanındaki bilim insanları da bu önleyici tedbirlerin doğru ve yapılması gerektiğinde hemfikirler.

Yukarıdaki giriş bölümünde İslam Dininin ve bir Müslümanın bilime bakış açısını muteber kitaplardan alarak naklettik. O nedenle bilim insanlarının hemfikir olduğu bir konuda “Müslümanım” diyen bir kişinin “aşı” ya karşı çıkması, aşı yaptırmaması, önlemlere kulak tıkaması cahillikten, inattan başka bir şey değildir.

Orada burada türemiş, “sözde hoca”, ya da “sahte alim” lerin fısıltılarına aldanarak aşıdan kaçmak, İslamiyet’i bilmemek, ya da yeterince anlayamamaktan kaynaklanmaktadır.İlmin aydınlığına göz yummaktan başka bir şey değildir. Böyle davranışlar, “aşıya karşı olan”marjinal grupların da ekmeğine yağ sürmektedir.

Ülkemiz, sağlık teşkilatı, gece gündüz çalışarak büyük bir özveri içinde insanlarımızı bu beladan kurtarmaya çalışmaktadır. Üstelik de aşı yaptıran çoğalsın diye, ücretsiz olarak her yardımı, her kolaylığı bütün gayretiyle sergilemektedir.

Buna rağmen hala vurdumduymazlar, bilimin düşmanı kara cahiller aşı yaptırmaktan kaçınıyor, önlemlere uymamayı yeğliyorlar. Böylelikle kendilerini, ailelerini ve halkımızı büyük risklere tehlikeye sokmaktadırlar.

Bu hastalıktan ciğeri yananlar, pişmanlıkla ağlarken, aşı vurdurmayanlar acillerde can çekişirken, bu yanlış  tavır ve tutumlar insafsızlıktır, bencilliktir. Ateş düştüğü yeri yakarmış. Umarım aşıya karşı olanlar bir gün bu acıyı tatmazlar.

Hele öğretmen ordusundan bazılarının aşıya karşı olması anlaşılır bir şey değildir. Bilimin içinde olanlar bilimin gerçeklerine neden karşı çıkarlar bilemiyorum. Böyleleri kendi canını hiçe sayabilir. Fakat unutmasın ki anne babaların göz nuru biricik evlatları  kendilerine emanet edilmiştir. Bu öğrencilerimizin hayatını tehlikeye atamazlar. Yoksa vicdan azabındankendilerini kurtaramazlar.

Türkiye haritasına baktığımızda, en büyük riskin güney ve doğu ana dolu bölgelerinde olduğu görülmektedir. Bunun nedenlerini yukarıda açıkladık. Sizlere “aşı yaptırmayın” diye nasihat edenlerin hayatlarını da bir inceleyin lütfen. Çünkü sizi riske atanlar, kendilerini çaktırmadan garantiye alabilmektedirler.

Canım Türkiye’nin değerli bireyleri! Gün birlikte olmak, yardımcı olmak, birbirimizi korumak için özveri zamanıdır.Biricik canlar solmasın, yürekler sızlamasın, hiç kimsenin gözyaşı hüzünle akmasın.

Akıl ve bilimin bulguları inançlarımıza ters olamaz. Güneş gibi ortada olan doğruları  akıl da, vicdan ve inançlar da ret etmez.

Aşı olalım, önlemlere titizlikle uyalım. Yüzler gülsün, ülkemizin her köşesi hep mavi olsun, mavi kalsın.

Sevgiyle kalın…

 
Etiketler: Aşı, Olmayanlar,, , Önlemlere, Uymayanlar,
Yorumlar
Diğer Yazılar
BAYRAMIN ARDINDAN…
GÜLEGÜLE GİT CAN RAMAZAN
RAMAZANIN GÜZELLİKLERİ
ÇANAKKALE DESTANI
KADINLAR GÜNÜNE DAİR
İYİ İNSAN OLABİLMEK
EY İNSANLIK GAZZE’Yİ UNUTMA
UNUTULAN GAZZE
BATI NIN UTANÇ DOLU GEÇMİŞİ
BATININ KİRLİ YÜZÜ
ÖKSÜZ GAZZE
GAZZE’ DE SOYKIRIM DEVAM ETMEKTE
GAZZE DRAMI
GAZZE DE KATLİAM
RÜZGÂR EKEN FIRTINA BİÇER
Bitsin Artık Soykırım Yalanı!
Toplumsal Yaşamda Etik
Yeni Eğitim Öğretim Yılının Sorunları
Çocuk ve Televizyon
DEMOKRASİ Mİ DARBE VE MUHTIRA MI?
İnsanlaştırma Süreci Olarak Eğitim
ÖMÜR DEDİĞİN
Baba Olma Sorumluluğu
Gelin Tanış Olalım
Anneler Günü Üzerine
Dünya Kadınlar Günü
Öğretmen Yetiştirme Süreci
Ramazanı Uğurlarken
Ramazanın Güzellikleri
HOŞ GELDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN
Depremden Aklımızda Kalanlar
Depremin Düşündürdükleri
Eğitim Öğretimin Sorunları
Herkes Değerlidir
Eğitim Bir İhtiyaçtır
‘Montessori Eğitimi’ Üzerine-2
Haydi Çocuklar Okula
“Montessori Eğitimi”Üzerine-1
Sevgi Üzerine
Dil Yarası
Köy Okullarına Dönüş
Türk Dilinin Dünü Bu Günü
Babalar Günü Üzerine
Okullar Kapanırken
12. Kocaeli Kitap Fuarı’nın Ardından
Annelerin Kıymeti
Bayramlar
Tatlı Dil ve Güler Yüzün Önemi
Ramazanı İdrak Etmek
Onbir Ayın Sultanı
Çanakkale Gerçek Bir Destandır
Gözyaşının Rengi Yok
Sarı Saçlı Mavi Gözlü Çocuklar Da Ölür
Anne Babalar Çocuklarınıza Sahip Çıkınız
Öğretmenlerimize Haksızlık Etmeyelim
Sevgi, Çocuklara Nasıl Kazandırılır?-2
Dinlenme Tatili ve Ev Ödevleri
Sevgi, Çocuklara Nasıl Kazandırılır?
Çocuk Ailede ve Okulda Sevildiğini Hmelidir
Eğitim Sevgiyi Merkezine Almalıdır
Eğitimde Şiddet Olamaz
Çocukların Gelişiminde Babanın Önemi-2
Çocukların Gelişiminde Babanın Önemi-1
Öğretmenler Günü’nün Ardından
Çocuk Eğitiminde Anne Babalara İpuçları
Çocuk Eğitiminde Sevginin Yeri
Çizgi Filmlerin Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Taşımalı Eğitim ve Öğrenci Servisleri
Okul Kantinleri ve Öğrenci Sağlığı
Öğretmenlerin Kılık Kıyafetleri Üzerine
Ders Kitapları Çıkmazı
Yüz Yüze Eğitmin Önündeki Engeller
Okullar Açılırken Alınan Önlemler
Okulların Açılış Müjdesi -1-
Orman Yangınları ve Algı Operasyonları
İnsan Görünüşlü Değil, İnsan Olabilmek…
Artık Yüzyüze Eğitim Başlamalı
Bayramlar
Gülegüle Git Ya Şehri Ramazan
Anneler Günü
Türk Polis Teşkilatımız
7 Nisan Dünya Sağlık Günü
Yaşlılara Saygı Haftası Üzerine
Dünya Kadınlar Günü-2-
Dünya Kadınlar Günü-1-
Ramazan ve Oruç-1
Anne Olma Sanatı-2
Anne Olma Sanatı-1
Hepsi Geçecek
Güzel Günler Çok Yakın
Deprem Üzdü Örnek Davranışlar Gururlandırdı
Ceren Özdemir’in Ardından
Ara Tatil Ya Da Eğitim İçin Bir Nefes
ABD’yi Nasıl Bilirsiniz?
Kir Akan Oluklar
Ders Kitapları ve Okul Kıyafetleri
Eğitim Kurumları ve Teftiş Olgusu
Yeni Eğitim Öğretim Yılı
Kadını Anlamak
Sevginin Gücü(Son) -5
Sevginin Gücü-4
Sevginin Gücü-3
Ulusal Gazeteler
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
93
80
1
3
30
34
2
Fenerbahçe
86
87
1
5
27
33
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Beşiktaş
51
44
12
6
15
33
5
Başakşehir
49
44
12
7
14
33
6
Rizespor
48
43
13
6
14
33
7
Kasımpasa
46
55
13
7
13
33
8
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
9
Sivasspor
45
40
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
11
14
9
34
12
Samsunspor
39
37
14
9
10
33
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
13
12
8
33
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
37
14
12
7
33
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Haber Yazılımı